17 juni 2016

De Portables


Als u dit jaar één Belgische plaat koopt, laat het dan The killing horizon zijn van De Portables, een viertal dat zulke spannende muziek maakt dat zwemmen in de Amazone samen met een school piranha's meer een tijdverdrijf voor doetjes lijkt.
De stijlen die deze band mengt en aan elkaar last, zijn zeer uiteenlopend en vertonen die gelijkenis dat ze een grote muzikale vrijheid voorop stellen. De melodieuze kracht van een song als G8 lie neet bezit van de luisteraar die nietsvermoedend een nieuwe muzikaal universum wordt binnengeleid. Zelden hebben we bands hun toehoorders aan de zachte hand zo radicaal iets vernieuwends horen voorleggen. Geen beeldenstorm voor De Portables, maar een fluwelen revolutie vormt hun wapen.
In The undercurrent wordt gezongen: "I'm almost drowning but not just yet". Het is een gevoel dat we kennen, maar gelukkig wel vreemd is aan deze plaat. Want de reddingsboeien die het kwartet de luisteraard toegooit, zijn niet min. In een oceaan van vernieuwende muziek krijg je kapstokken aangereikt waaroverheen je de dub (Dub ist alles), post-rock en indie rock en pop mooi kan draperen. Neem nu Dub ist alles: ja, je hoort heel erg uitgebeende dub en tegelijk zit er een lichtvoetigheid in de drums die kenmerkend is voor pop. Naar het einde wordt het tempo omhooggestuwd, geleidelijk. Het maakt de tien minuten ook voor wie het genre niet genegen is, vrij vlot verteerbaar. En wat dan te denken van het psychedelische Flow means dull means angry. De Zuidamerikaanse toets die door een panfluit lijkt veroorzaakt te worden (maar in de liner notes vind ik geen vermelding van dat instrument, dus het zal uit een synthesizer komen, vermoed ik), vormt desondanks toch een mooie symbiose met de Indisch aandoende sitarachtige klanken.
Contrapunk draagt elementen in zich van klassieke muziek en het erg korte Cheese also lijkt een gitaarriedeltje, een niemendalletje maar bereidt op eigenzinnige wijze de weg voor de lange, langzaam oplossende stilte die transformeert in de postrockachtige afsluiter Oliver.
Soms zijn dubbelaars overambitieuze projecten van muzikanten die te weekhartig zijn voor "kill your darlings", soms bewijzen ze net de brede en haast onmetelijke rijkdom van het muzikaal spectrum dat de band weet te beslaan. The killing horizon hoort zonder twijfel tot die tweede categorie.

Je kan dit album hier bestellen bij Consouling. Beluister het hieronder alvast in zijn geheel:

Geen opmerkingen: