02 juni 2016

Amenra


Mijn fascinatie voor Amenra blijft maar groeien en ik was dan ook dankbaar met mijn bestelling van hun 2 live-albums. Van het album uit 2012 (Amenra - live) kon ik enkel nog de Amerikaanse versie op de kop tikken, maar er is dus ook het recent verschenen Alive.
De akoestische benadering van hun eigen nummers is iets wat de band zelf ook al in 2009 deed met Afterlife, een EP met hetzelfde opzet. Intussen is de groep wel nog pakken beter geworden en dat hoor je ook. De nummers weten ook in de naakte versies de luisteraar te beraken. De sterke emotionele spanning die doorgaans bedolven wordt onder dreigende gitaren, wordt er niet minder om. En wanneer Het dorp van Zjef Vanuytsel gecoverd wordt, val je bijna van verbazing van je stoel. Niet alleen klinkt Amenra ineens als vintage kleinkunst, je oren worden door de onverwachte keuze nog meer gespitst waardoor de tekst, heel helder gezongen, nog meer binnenkomt. 
Het is niet de enige cover: Parabol van Tool gooit zijn hyperbolische sound van zich af zonder aan omineuze sfeer in te boeten. Daarmee wordt het nummer tot zijn essentie teruggebracht. Ook September is een bijzonder lied: dichteres Sofie Verdoodt declameert haar gedicht, haast overwoekerd door de klanken uit de instrumenten. Het lijkt wel alsof het kunstprogramma Coda terug is, zij het in een gemoderniseerd en beter zittend jasje.
Buiten adem, Razoreater,... en in feite elke song verdient het predicaat "hoogtepunt". Dit zullen we in december vermoedelijk bestempelen als de strafste live-plaat van het jaar.

Je kan het album hier via Consouling bestellen. Beluister het alvast hieronder volledig:


Geen opmerkingen: