28 juni 2020

Maceo Parker


Maceo Parker leerde ik ooit kennen van zijn samenwerkingen begin jaren negentig met Deee-Lite, Living Colour, George Clinton en De La Soul. De Amerikaanse saxofonist werkte met nog veel meer artiesten samen en maakte deel uit van Parliament-Funkadelic en de begeleidingsbands van James Brown en Prince. Geloofsbrieven genoeg en dan hebben we het hier nog niet eens gehad over The JB's waar hij met Fred Wesley de noten van het dak speelde.
Als we goed tellen, is Soul food: cooking with Maceo al zijn zeventiende solo-album (of als frontman van zijn eigen band). Naast eigen werk bevat deze plaat ook enkele covers van oudere funknummers, zoals Just kissed my baby van The Meters, Yes we can van Allen Toussaint, Right place wrong time van Dr. John, Compared to what van Roberta Flack en Rock steady, bekend geworden in de versie van Aretha Franklin
Openen doet de plaat met Cross the track, een nummer dat hij in 1975 al eens uitbracht met zijn groep Maceo And The Macks. Misschien herken je, omdat het al zo vaak gesampled werd en gebruikt in films en games. Mij doet het denken aan de begintune van de sitcom The odd couple met onder meer Matthew Perry. Het nummer klinkt daardoor wellicht nogal New Yorks voor mij. Hard times laat dan weer een meer jazzy kant van Parker zien. Afsluiter Grazing in the grass is een vrij relaxte funksong. Maar de hoogtepunten liggen toch tussen de covers te rappen: Right place wrong time wordt weliswaar niet zo vinnig gezongen als het origineel, muzikaal wordt hier wel het beste uit de song gehaald. En Rock steady is zo mogelijk nog mooier dan de versie van Aretha.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: