01 juni 2014

Timber Timbre


De “timbre” in de groepsnaam verwijst ongetwijfeld naar het aparte en herkenbare stemgeluid van frontman Taylor Kirk. Dat dachten we tenminste tot wat rondstruinen op het wereldwijde web ons leerde dat Timber Timbre (die we overigens ooit live zagen optreden in een kerk) refereert naar het geluid van de eerste plaats waar de Canadezen muziek opnamen: een houten hutje in de bossen van Ontario. Sinds hun ontstaan bracht het hiernaar vernoemde vijftal al vijf albums uit met Hot dreams als meest recente wapenfeit.
Niet alleen de vocalen zijn erg typisch, ook de muziek die gemaakt wordt bekleedt een aparte plaats in een toch al erg rijk en gevarieerd landschap. De folk waarom Timber Timbre bekend is, spant een koord tussen moerassige blues en spookachtige soundscapes waar Danny Elfman, de huiscomponist van Tim Burton, een hand in lijkt te hebben. Op deze nieuwe plaat doen ze dat bovendien met toevoeging van Mexicaanse invloeden zoals je die kent van de soundtrack van From dusk till dawn of van Los Lobos. Het mooiste voorbeeld daarvan is Grand Canyon, een song waarop de Canadezen nieuwe paden betreden. Voorbeeldig wordt daarin ook de loper uitgerold voor het volgende nummer. This low commotion is uiterst geschikt materiaal om te gebruiken in tv-series of commercials. Bovendien speelt Taylor Kirk in zijn frasering prachtig met de auditieve verwarring die kan ontstaan tussen “this low commotion” en “this locomotion”.
Timber Timbre is voer voor wie zijn folk graag ziet vreemdgaan. Net als bij hun vorige platen nemen ze je mee in een universum waarin altijd wel iets te ontdekken valt. The new tomorrow schraagt op schijnbare rust waaronder toch iets lijkt te gaan broeden, de titelsong hoort thuis op elke plaat van Tindersticks en de vooruitgestuurde single Curtains?! is de missing link tussen het genoemde Tindersticks en Arcade Fire. The three sisters is een waardige afsluiter waarin een jazzy saxofoon ons in slaap wiegt terwijl de nacht valt.

Je kan deze recensie ook hier lezen op Indiestyle.

Beluister hieronder het album:

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.