29 juni 2024

Mdou Moctar


Af en toe kruist een Afrikaanse artiest mijn luisteraarspad en ik hou wel van de vaak traditioneel klinkende albums die ik op die manier ontdek. De Nigeriaanse Touareg Mdou Moctar weet met zijn band echter een atypisch geluid voort te brengen, dat een stuk harder klinkt dan ik doorgaans van dergelijke artiesten gewoon ben.
Zelden zijn gierende gitaren immers een handelsmerk maar dit Nigeriaanse kwartet heeft goed beseft dat het huwelijk tussen hun muzikale verbetenheid en urgentie en de teksten (waar ik overigens uiteraard geen woord van begrijp wegens in een plaatselijke taal) over het terrorisme dat Nigeria (en andere Afrikaanse landen) teistert. Het gevoel in de steek gelaten te worden in de strijd ertegen door de VS en Europa, overheerst (naar ik dus lees).
Opener en titelsong Funeral for justice klinkt als een kwade aanklacht. Echo's van Afrikaanse blues vinden we vooral terug in de intro's van Imouhar en Tchinta of in liedjes als Takoba en Imajighen. Het is net de aanwezigheid van beide muzikale invloeden die deze plaat zo rijk maakt en zelfs interessanter dan vele andere West-Afrikaanse releases.

Je kan het album hieronder volledig beluisteren en hier kopen via hun Bandcamp-pagina:

28 juni 2024

Dave Alvin & Jimmie Dale Gilmore


Samen met zijn oudere broer Phil stond Dave Alvin met de band The Blasters mee aan de wieg van de roots rock die nog steeds menig muziekliefhebber weet te charmeren. Sinds eind de jaren tachtig maakt hij soloplaten en toen hij een pauze nam om gezondheidsredenen, scoorde Dwight Yoakam met zijn Long white Cadillac een hit en besloot hij terug muziek te gaan maken.
Voor zijn nieuwe plaat, TexiCali, werkte hij samen met Jimmie Dale Gilmore, ook al een gewaardeerd muzikant sinds de jaren zeventig. Wat vanaf de eerste beluistering opvalt, is hoe het duo erin slaagt om hun verhalen te vertellen aan de hand van een muziektaal die niet gewichtig of moeilijk doet, maar net heel toegankelijk is. Southwest chief ligt makkelijk in het oor en dat maakt het allemaal wat eenvoudiger om te focussen op de lyrics. De afwisseling tussen beide stemmen op deze plaat werkt bijzonder goed. Naast rustige countrysongs zijn er ook countryrocknummers als Broke down engine en het bluesy Roll around die instant weten te bekoren.
Twee rasechte muzikanten met zoveel jaren op de teller en tonnen ervaring, dat moest bijna vanzelf een goede plaat opleveren en inderdaad, TexiCali stelt nooit teleur.

Je kan het volledige album hieronder beluisteren en hier kopen via Daves site of hier via Jimmies webpagina:

27 juni 2024

Alcest


Leven als God in (het zuiden van) Frankrijk, het is een droom die voor de plaatselijke bevolking evenmin evident is als voor wie erheen trekt met hoge verwachtingen. Zelfs in een klein stadje als Bagnols-sur-Cèze in de Gard-regio is het niet altijd een pretje en dat hoor je in de muziek die Neige, frontman (en lange tijd enig lid tot drummer Winterhalter erbij kwam) van Alcest, al meer dan 20 jaar maakt.
Oorspronkelijk maakte de band (er waren nog twee andere bandleden in die eerste jaren) black metal, een genre dat we sowieso al weinig associëren met vrolijkheid en een zonnige kijk op het leven. Neige voegde aan dat muzikaal palet ook nog elementen van shoegaze en post-metal toe en u begrijpt dat de verwachtingen niet meteen richting frivole songs evolueerde.
Hun zevende album, Les chants de l'aurore, bevat duidelijk elementen uit bovenvermelde genres en dat levert een plaat op gevarieerder klinkt dan de pure black metal die we eerder al van andere groepen hoorden. Zo klinkt L'envoi verrassend melodieus en zou het in volle grungeperiode, toen harde gitaren in zwang waren, tot op de radio hebben kunnen schoppen. Zo avontuurlijk zijn radiomakers intussen al lang niet meer en zo missen luisteraars ook een kennismaking met songs als Flamme jumelle en Réminiscence. Net als eigenlijk op het hele album bewijst Alcest ermee dat ze een niet op de platgetreden paden binnen het hokje van één genre blijven maar net een muzikaal blik weten open te trekken waar voor (bijna) elk wat lekkers in zit.

Je kan het volledige album hieronder beluisteren en hier kopen via hun Bandcamp-pagina of hier via de site van hun platenlabel:

26 juni 2024

Been Stellar


Shoegaze en post-punk zijn genres die altijd op mijn aandacht kunnen rekenen en laat dat net zijn waar Been Stellar in grossiert op hun debuut Scream from New York, NY. Daarop klinkt het vijftal erg zelfbewust en zelfzeker.
Opener Start again is meteen een stomp in het gezicht waar je even van moet bekomen en is een veelbelovend begin van een plaat waar we gezien de buzz errond veel verwachten. Sinds de vijf leden in 2017 in New York kwamen studeren, vonden ze elkaar in hun liefde voor The Strokes, Sonic Youth en Television en op deze eersteling kan je die invloeden terughoren. Zo had Pumpkin één van de radiovriendelijker songs kunnen zijn van Sonic Youth en na een rustig begin barst de titelsong helemaal open. Can't look away is wat weerbarstig maar eens je in het nummer geraakt, is het zo'n vier minuten genieten. In Takedown schurkt het quintet dan weer tegen The Strokes aan. I have the answer is een uitsmijter die een pak beter smaakt dan het hartig ontbijt.
In al die jaren dat ik muziek luister met een intensiteit alsof mijn leven  ervan afhangt, heb ik vele hemelbestormende bands zien passeren en jammer genoeg branden de meeste ervan al even snel op als ze als een komeet aan de hemel verschenen. Laat ons hopen dat eenzelfde lot dit vijftal niet beschoren is.

Je kan het volledige album hieronder beluisteren en hier kopen via hun Bandcamp-pagina:

25 juni 2024

Daryl Hall


Daryl Hall
kennen we vooral als de helft van het legendarische duo Hall & Oates, dat menige hit scoorde in de jaren zeventig en tachtig. Al in 1980 maakte hij ook een solo-album en met D is hij aan zijn zesde studio-album toe zonder John Oates.
Wie vertrouwd is met zijn vroeger werk, heeft al een vrij goed idee wat te verwachten. Hall zoekt immers op dit album geen avontuurlijke wegen op maar blijft mooi binnen het popidioom dat hij en zijn partner zo goed beheers(t)en. De productie van Dave Stewart (Eurythmics) versterkt die sound nog en het resultaat is dan ook een pretentieloze popplaat met enkele bijzonder aangenaam in het oor liggende songs, die een semi-live sound meekregen. Zo zijn The whole world's better, Can't say no to you (de eerste single uit deze plaat), Walking in between raindrops en Why you want to do that (to my head) erg vertrouwd klinkende nummers, het een al meer dan het ander met een typische eightiesvibe.
Verwacht van dit album geen baanbrekend werk noch hoogtepunten in de popgeschiedenis. Dit is gewoon een fijne plaat, zonder meer.

Je kan het volledige album hieronder beluisteren en hier kopen:

23 juni 2024

Galg


Er hangt behoorlijk wat mysterie rond de band Galg. O. (Omar van Iskandr en Dool) en S. stichtten de band eind 2013 en toen kwamen zanger D. en drummer M. (Mike van Fluisteraars) erbij, maar in het begin van 2014 verliet D. alweer de band. Er werd een EP gemaakt (Afzicht), er werd veel opgetreden en er werd begonnen naan de opnames van een full album, dat uiteindelijk Teloorgang zou heten en nu pas gereleased werd.
Vier repetitieve tracks die een gefaalde zoektocht naar het moois in de wereld vertegenwoordigen, vullen de plaat. Het resultaat van die mislukte queeste zijn drones die heel sterk vervreemding oproepen en je in ieder geval niet vrolijker naar onze wereld laten kijken. In opener Hemeltergend brengt de door Otto Kokke (Dead Neanderthals) getormenteerde saxofoon geen spatje verlichting en ook in Verzoeking verdrink je als luisteraar in een overweldigend, donker geluid. De schreeuw die het gezang uitmaakt klinkt als een wanhoopskreet vanuit de hel die gewoon op aarde gevestigd is, zoals duidelijk te horen in Het mes. Afsluiter Doorn in het oog mag dan naar mijn gevoel het mooiste nummer zijn op de plaat, het is het soort schoonheid dat pijn doet omdat het dwars door je ziel snijdt en je elk straaltje hoop ontneemt. Zelfs het meer melodieuze karakter ervan kan niet verhullen dat we naarmate we het einde van het album naderen, steeds meer omsloten worden door de moedeloosheid om nog iets van opbeurends te vinden. Het einde van dit nummer is dan ook een reqiuem voor de hoop.
Soms schuilt schoonheid in het aanschouwen van het lelijkste en slechtste van de mens en de wereld en dat geldt zeker ook voor Teloorgang, een plaat die na bijna tien jaar eindelijk het levenslicht zag en daar mogen we ons toch wel gelukkig om prijzen.

Van zodra er een stream van het album beschikbaar is, post ik die hieronder. Intussen kan u het album hier bestellen via Consouling en naar eerder werk luisteren op hun Bandcamp-pagina.

16 juni 2024

Retro review: Françoise Hardy


Iedereen kent Tous les garçons et les filles, de hit van Françoise Hardy uit 1962. Het is één van de vrolijkste popsongs uit die periode in het Frans en het leverde haar meteen, bij haar debuut, roem op. Enkele dagen geleden, zo'n kleine 62 jaar later, overleed ze op 80-jarige leeftijd. En helaas kennen velen niet meer van haar omvangrijk oeuvre en weten evenmin dat ze behalve een muzikale carrière ook acteer-, literaire en zelfs astrologische carrière had.
Haar overlijden was voor mij de aanleiding om nog eens door haar werk te grasduinen en nadat ze in de jaren zestig al enkele albums in het Frans had uitgebracht, volgde in 1966 een Engelstalige plaat, toepasselijk Françoise Hardy in English getiteld. Had ik voorheen ook al altijd het idee dat Hardy zo een beetje de Franse tegenhanger was van Sandie Shaw (die u kent van Eurosonghit Puppet on a string), dan is die indruk bij deze wat versterkt (al moet ik toegeven dat ik het oeuvre van Shaw ook niet echt meer dan oppervlakkig ken).
Behalve de obligate vertalingen van eigen nummers bevat deze plaat ook covers van Frans- en Engelstalige songs, zoals Say it now (van Bobby Skel) of Only you can do it (van The Vernons Girls). Die passen perfect tussen de overige nummers. Het leverde haar alvast een bescheiden hit op in het Verenigd Koninkrijk met All over the world, een vertaling van het zelf geschreven nummer Dans le monde entier.
Naar dit album luisteren is behalve een nostalgische trip naar een periode waarin ik niet eens geboren was, ook een aangename kennismaking die aantoont dat Hardy allesbehalve een one hit-wonder was en ook zelf prachtige songs wist te schrijven. Dat bleef ze overigens doen tot 2018,  toen haar laatste studioplaat Personne d'autre verscheen.
Laat het bericht van haar overlijden ook u inspireren om door haar rijke discografie te struinen. U zult, net als ik, gecharmeerd, verrast, verblijd, ontroerd en zoveel meer worden. Overigens zong de Franse zangeres ook al eens in het Duits of Italiaans.

Je kan het volledige album hieronder beluisteren:

15 juni 2024

Chantal Acda


Nadat ik haar ooit eens telefonisch interviewde voor Indiestyle, kruisten de paden van Chantal Acda en ons (mijn vriendin en ik) elkaar meermaals. De van oorsprong Nederlandse is het soort artieste dat je meteen het gevoel geeft dat jullie al langer vertrouwd zijn met elkaar, als oude kennissen die elkaar af en toe tegenkomen. Dus, Chantal, sorry als ik de voorbije jaren je wat uit het oog verloren was door alle horden die mijn leven een pak moeilijker gemaakt hebben. Bij beluistering van Silently held, haar nieuwste plaat, komt die vertrouwdheid nochtans meteen terug.
Deze plaat werd gemaakt met The Atlantic Drifters, een gelegenheidsband met Amerikaanse muzikanten als Bill Frisell, Colin Stetson (op saxofoon) en oude bekende Shadzad Ismaily en Belgische artiesten waaronder haar partner Eric Thielemans op drums het meest in het oog springt.
Na een al prachtig openingsnummer (One day one life) krijgen we de mooiste cover die ik al ooit hoorde van I can't make you love me van Bonnie Raitt. De blues van het origineel krijgt een nog meer melancholische garderobe aangemeten die dankzij de saxofoon een jazzy toets meekrijgt maar toch vooral gedragen wordt door de haast zalvende stem van Chantal Acda. Was ik maar ooit zo mooi afgewezen als de bestemmeling van deze song...
De hele plaat neemt je zachtjes bij de hand, leidt je door het leven met al zijn mooie en verdrietige momenten en is de troost die je al altijd hebt willen ontvangen. De tederheid waarmee Above of The barn dat doen, staat in schril contrast tot de steeds harder wordende manier waarop we elkaar tegenwoordig met elkaar omgaan. Bovendien werken de titelsong Silently held en nummers als The friends parade en Taking part als pleidooien voor een terugkeer tot traagheid, tot onthaasting en tot bezinning.
Het hele oeuvre van de in Antwerpen wonende en internationaal geprezen artieste verdient uw luisterend oor meer dan elke nieuwe Britse hype of schreeuwerige stadionband en met Silently held bewijst ze nogmaals waarom dat zo is.

Je kan het volledige album hieronder beluisteren en hier kopen via haar Bandcamp-pagina:

14 juni 2024

Rotting Christ


Het moet halfweg de jaren negentig geweest. Ik was al lang afgestudeerd, mijn beste vriend van toen had net werk gevonden als bedrijfspsycholoog en betrok een appartementje in Sint-Agatha-Berchem en we besloten een daguitstap te maken naar Amsterdam, waar we beiden vreemd genoeg nog nooit geweest waren. De weergoden waren ons niet bepaald welgezind, want ik herinner met het miezeren nog terwijl we door de straten van de ons toen nog onbekende stad slenterden. Ergens in een klein straatje ontdekten we een leuke platenwinkel waar ze een zeer uitgebreid én divers aanbod hadden. Via de grunge hadden we ook wat ruigere muziek ontdekt en bands als Sepultura en Napalm Death waren op onze radar verschenen. Snuisterend door de metalbakken ontdekten we Rotting Christ, een groep waarvan we zonder ooit een noot gehoord te hebben (je had toen nog geen streamingdiensten) en dus louter op basis van de bandnaam een running gag maakten de volgende jaren als we bij elkaar op bezoek gingen.
Nadat die vriend voor zijn werk verhuisde naar Nederland, verwaterde het contact en het is intussen al meer dan 20 jaar geleden dat ik hem nog zag of hoorde. Telkens echter ik ergens op een vermelding van Rotting Christ stoot, komt de herinnering weer bovendrijven. En dat is exact wat gebeurde toen ik zag dat de Griekse black metalband dit jaar een nieuwe plaat heeft uitgebracht, Pro Xristou. Wat zoekwerk op het internet leerde me dat dit hun veertiende studio-album is sinds hun oprichting in 1987. Hun debuut uit 1993 vertelt me dat ze ten tijde van de Amsterdamtrip een nog jonge, aan het venster piepende band waren. Intussen hebben ze hun sporen binnen het genre duidelijk al verdiend.
Wat mag je verwachten als je je waagt aan deze plaat? Wel, vooreerst is er natuurlijk de meeslepende, bombastische muziek waarin de Grieken al 35 jaar grossieren. Inhoudelijk neemt de groep ons mee op een reis langs allerlei heidense heersers uit de periode vóór Christus, van de laatste Romeinse koningen (The apostate) tot Ierland en de Vikingen (Yggdrasil). Er zit behoorlijk wat onrust in La lettera del diavolo waarop gastzangeres Androniki Skoula (bekend van het wel heel experimentele koor Chaostar) als onheilspellende vrouwenstem op de achtergrond klinkt. Pix lax dax haalt je als een ervaren visser rustig binnen met rustiger gitaren tot de song openbarst en je verslindt. Waar sommige black metalbands vooral imponeren met een verschroeiende ritmesectie en gitaren, verliezen de Grieken de melodie nooit uit het oog en zo worden we vergast op liedjes die ook nog eens behoorlijk goed in het gehoor liggen. Luister maar eens goed naar Pretty world, pretty dies of Like father, like son die beiden ook in een unplugged versie overeind zouden blijven.
Ik lees hier en daar dat dit één van hun beste platen is. Zelf ken ik hun oeuvre veel te weinig om daarover te kunnen oordelen. Het lijkt er wel op dat dit een goede instapplaat is voor wie de Griekse band wil leren kennen en waarderen.

Je kan het volledige album hieronder beluisteren en hier kopen:

13 juni 2024

Crowded House


Crowded House
is zo'n band waarvan je bij elke nieuwe plaat weer weet dat je niet teleurgesteld zal worden. Prachtige melodieën kenmerken hun heerlijke popsongs die nooit schreeuwerig om aandacht vragen en er toch vaak in slagen om een glimlach op je gezicht te toveren en de zon een beetje te laten doorbreken. Bovendien doen ze dat al sinds 1985 (met een eerste studio-album in 1986). Ondanks die lange periode is Gravity stairs pas hun achtste album. Kwaliteit gaat hier duidelijk boven kwantiteit.
En daar mogen we ons gelukkig om prijzen. Want aan hun oeuvre, gelardeerd met prachtige singles als Don't dream it's over, Better be home soon, Into temptation, Fall at your feet, Four seasons in one day en zoveel ander moois, voegen ze ook na bijna 40 jaar nog maar eens muziek toe die de wereld net dat tikje mooier maakt. Weliswaar hoor ik op deze plaat geen potentiële evenwaardige singles als de hierboven genoemde songs,  niettemin ben ik wel gecharmeerd van Oh hi, Blurry grass en The howl, alledrie up-temponummers die perfect passen in het zo vertrouwde popuniversum dat de band van Neil Finn ons al zo lang construeert.
Persoonlijk vind ik de rustiger nummers iets te braaf en te doorsnee op dit album doch er zullen vast wel genoeg liefhebbers zijn en al in al is deze plaat een aangename luisterervaring die ik dit jaar af en toe nog zal herhalen.

Je kan het volledige album hieronder beluisteren en hier kopen:

12 juni 2024

Arooj Aftab


De Amerikaans-Pakistaanse zangeres Arooj Aftab was voor mij een nobele onbekende tot een vriend me haar nieuwste album tipte omwille van een link met persoonlijke redenen. Bij beluistering was ik meteen verkocht. Ik ben blijkbaar niet de enige die haar muziek heel erg weet te waarderen, want zowel in 2022 als in 2023 ontving ze nominaties voor Grammy Awards, waarvan ze er zelfs één verzilverde in 2022 (Best global music performance: je zou het wereldmuziek kunnen noemen).
Arooj put dan ook rijkelijk uit de muzikale tradities van Pakistan (neo-Sufi en Hindoestaanse klassieke muziek) maar evengoed uit jazz, electronica, indie pop en minimalisme. Het levert op Night reign alvast prachtige, verstillende songs op die in de gehaastheid van het huidige leven als rustpunten aanvoelen. Het is de ideale muziek om je dag mee af te sluiten, gelegen op de bank met enkel het licht van een staande lamp (liefst wat gedimd) en met een lekker glas bij de hand, vrij van alle zorgen en afgesloten van de wereld die verder raast, dag en nacht.
Een persoonlijke favoriet op dat vlak is zeker Na gul, dat voortkabbelt en perfect bij de hierboven beschreven setting past. Verder vinden we op deze plaat ook een mooie versie van Autumn leaves en Zameen waarop we zowaar de helemaal uit het oog verloren Chocolate Genius als gastmuzikant aantreffen. Maar eigenlijk is elke song een pareltje op zich, dat je best in alle rust tot je neemt. Laat je meedrijven op de prominente pianoklanken en haar wondermooie stem en ontdek zo een artieste die onze aandacht meer dan verdient.

Je kan het volledige album hieronder beluisteren en hier kopen:

09 juni 2024

Shellac


Toen ik las dat Steve Albini overleed op 7 mei, werd ik daar toch even stil van. Een blik op alle albums waar hij bij betrokken was, leert me welke grote invloed hij uitoefende op mijn uitgebreide platenkast en op mijn muzikale smaak. Zelf musiceerde hij ook, als gitarist-zanger bij Shellac bijvoorbeeld. Ooit kocht ik van die band de vinylplaat At Action Park, gewoon op basis van zijn naam.
De albums van Shellac zijn niet voor gevoelige oren. En dat geldt dus ook voor deze laatste plaat die ze ooit zullen gemaakt hebben. To all trains laat net als zijn voorgangers een compromisloos geluid horen waarin gitaren en noise de oren van menig onschuldig onervaren luisteraar teisteren. Dit is muziek voor geoefende muziekliefhebbers die postpunk, noise e tutti quanti al op zich hebben laten inwerken, bij voorkeur meermaals.
De zang van Albini sleurt ons een wereld in waarin schoonheid verscholen zit in chaos en waarin de lelijkheid die ook deel uitmaakt van de wereld, toch een verklanking krijgt die je kan leren appreciëren. In minder dan een half uur confronteert Shellac je met een onderkant van de samenleving die de meesten liever niet willen zien of horen maar waarvan we eigenlijk niet zouden mogen wegkijken.
Humor bezit de band eveneens, getuige Scabby the rat, een song over een gigantische rat die al je aardappelen opeet en vrouwen bezwangert. Er zitten duidelijk kwajongens verscholen in de oudere mannen die al 32 jaar lang deze band vormen.
To all trains is een kopstoot van doorwinterde rockers die altijd hun eigen pad hebben gekozen en zich verzet hebben tegen de hokjes waarin ze geduwd werden. Helaas is het ook een afscheid, hoewel ze dat bij het maken natuurlijk nog niet wisten. Eer Steve Albini door het lijstje platen waar hij een hand in had nog eens te herbeluisteren maar ook en vooral door dit album van Shellac in huis te halen en aan je stereo-installatie toe te vertrouwen!

Je kan het volledige album hieronder beluisteren en hier kopen via hun Bandcamp-pagina:

08 juni 2024

Supersonics


De Eindhovense band Supersonics grijpt al voor de derde keer terug naar de aanstekelijke rock 'n roll uit de jaren vijftig en zestig om ons de dansvloer op te krijgen. Na Close to you en 69 automobile is Bird on a wire immers hun derde studioplaat en de vorige platen heb ik dan nog niet gehoord, deze derdeling swingt als een huis (en oneindig veel leuker dan Felice ooit in Het swingpaleis).
De hoes heeft een heel erg groot "Winter is coming"/Game of thrones-sfeertje maar laat je daar vooral niet door afschrikken. Het kwartet kan in deze lente die zich maar schoorvoetend laat kennen de zon zeker in huis brengen en van het dansen op hun aanstekelijke songs ga je alvast genoeg zweten om de illusie van beginnende zomertemperaturen te doen ontstaan. Het hele album is een reeks liedjes die er de gang in houden. Zelfs rustiger nummers als Closer to the fire en afsluiter Stay bederven  het feestje allerminst.
Vernieuwend is het allerminst wat de Nederlanders doen doch wie zo goed een ouder genre beheerst, hoeft zich daar helemaal niet om te schamen. Met dit album van Supersonics doe je jezelf een groot plezier, neem dat maar van ons aan.

Je kan het volledige album hieronder beluisteren en je kan het hier kopen via de site van platenlabel El Toro Records:

07 juni 2024

Pearl Jam


Elke nieuwe release van Pearl Jam roept weer dezelfde existentiële vragen op. Maakt de band nog grungemuziek? En bestaat grunge überhaupt nog in 2024?
Gelukkig is het antwoord op beide al meteen bij het openingsnummer van Dark matter een luid en duidelijk ja. Natuurlijk is rock tegenwoordig zo zwaar beïnvloed door wat bands als Pearl Jam, Nirvana, Stone Temple Pilots, Alice In Chains,... begin jaren negentig op onze smachtende oren loslieten. En dus kan je je vragen stellen over de grenzen van genres, een discussie die niet altijd even zinvol is (goede muziek is goede muziek, punt). Opener Scared of fear tapt duidelijk uit het vatje van stevige gitaren waarvoor de band rond Eddie Vedder al altijd bekend heeft gestaan en dat geldt evenzeer voor React, respond, dat er meteen op volgt. Nadat Eddie Vedder vooral solo heeft bewezen ook meer ingetogen songs te kunnen schrijven en zowaar een singer-songwriter in zich te hebben huizen, doet het deugd dat het rockbeest nog lang niet verdwenen is.
Toch mogen we ook wel blij zijn met de evolutie die Vedder zelf heeft doorgemaakt want het levert ook een prachtige song op als Won't tell, dat het beste van beide werelden verenigt. Ook Something special demonstreert dat de frontman wel degelijk een goede melodieuze song kan neerpennen. Verder horen we echo's van Spin the black circle uit één van hun vroegste platen in het potente en heerlijk voorbijdenderende Running.
Ook anno 2024 is Pearl Jam een groep die zijn relevantie weet te behouden en zich niets aantrekt van hitlijsten en trends. Dark matter is een waardige toevoeging aan een al indrukwekkend oeuvre.

Beluister hieronder het volledige album, dat je hier kan kopen: