26 november 2019

Scott H. Biram


In tijden waarin bange blanke mannen bij ons en overal in het Westen staan te roepen dat onze christelijke tradities verdwijnen en overgenomen worden door de islam, is er alvast één bastion dat geen krimp lijkt te geven. Zelfs wie die overdrijvende paniekzaaiers (die blind lijken voor het groeiend secularisme en atheïsme) gelooft, kan zich altijd wenden tot de folksongs die vanuit de VS komen overwaaien, waarin de raakvlakken met de blues en gospel niet van de lucht zijn. Aan het lange lijstje artiesten die ook vandaag nog muziek gebruiken om de Heer te loven, mogen we alvast Scott H. Biram toevoegen (voor wie hij al niet op dat lijstje stond natuurlijk).
Met de compilatie Sold out to the devil: a collection of gospel cuts by the Rev. Scott H. Biram, die uitgebracht wordt ter ere van de 25e verjaardag van zijn huidig label Bloodshot Records, krijgen we een fikse staalkaart van de rommelige folk en blues waar de Texaan een patent lijkt op te hebben. Hopelijk brengt ze hem bovendien de aandacht die hij allang verdient met zijn vele prachtige albums. 
De "gimme an Amen!"s (Been down to long) en "Hallelujah"s (True religion) zijn niet van de lucht en de naam van Jezus wordt alom geprezen. Ook het verhaal van Johannes en zijn geschriften waarin hij de apocalyps beschrijft, wordt nog eens muzikaal verteld (John the revelator). 
Mijn favorieten zijn die songs waarin het tempo de hoogte ingejaagd wordt: Broadminded is een meestamper voor countryfans en I see the light - What's his name zorgt dat je je moet inspannen om de tekst te volgen. Ook de lekker rommelige songs zoals God don't work en Get me religion scoren hoog. En tot slot bewijst When I die dat Scott gewoon ook mooie melodieën kan schrijven. 

Je kan dit album hier kopen op zijn Bandcamppagina. Beluister het alvast volledige hieronder:

Geen opmerkingen: