13 januari 2016

Gelezen (82)


Splinter the silence - Val McDermid


In het nieuwste boek van Val McDermid in de reeks over profiler Tony Hill is een voorgevoel de aanleiding voor een vreemd onderzoek naar zelfmoorden die niet helemaal kosjer zijn. Tony Hill vermoedt dat de zelfmoorden vermomde seriemoorden kunnen zijn en het nieuwe team rond Carol Jordan gaat aan de slag.
Al bij al is dit zeker niet het beste verhaal in de reeks en ik vond vorige boeken in deze reeks vaak meer uitgewerkt en zeker en vast meeslepender. Val McDermid wil soms te veel psychologiseren bij haar personages en dat steekt hier wat tegen. Toch is het een aangenaam tussendoortje.

Cavia's op proef - Ludvík Vaculík


Halfweg de jaren 70 schreef Ludvík Vaculík dit verhaal, dat zich afspeelt in Praag. Een medewerker van de Staatsbank schaft er cavia's aan voor zijn twee kinderen. Op zijn werk onstaat beroering wanneer de oude ingenieur, die als een zonderling beschouwd wordt, een opzienbarende hypothese lanceert i.v.m. de staatseconomie. Het hoofdpersonage raakt erdoor geïntrigeerd en langzaamaan verdiept hij zich er meer en meer in. In een leven waarin hij voor de rest maar weinig controle heeft op de gebeurtenissen, lenen de cavia's zich uitstekend tot het soort pathetisch machtsvertoon dat mensen al eens vertonen ten opzichte van zwakkeren wanneer ze zich zelf machteloos voelen. 
Het verhaal wordt gekenmerkt door een vreemd soort humor en leest aanvankelijk vlot en aangenaam weg, maar naar het einde toe moest ik toch moeite doen om het boek verder te blijven lezen.

Geen opmerkingen: