12 juli 2010

Vakantie in Bellingwolde

De voorbije week gingen we met ons drietjes (de 2 kinderen en ikzelf dus...) op reis naar het noorden van Nederland. In de provincie Groningen, dicht bij de Duitse grens, huurden we een "achterhuisje" in het dorpje Bellingwolde.



Toeristisch kan je deze noordelijke Nederlandse provincie nauwelijks noemen, maar het is er echt wel prachtig, vooral voor wie rust zoekt, wil fietsen en wandelen, van natuur houdt en eens een ongewone bestemming wil uitproberen. Uiteindelijk is het amper 400 km van Gent, en het is er toch helemaal anders. Begin juli is het er bovendien voor de meeste leerlingen nog net geen vakantie, het is er iets frisser dan hier (concreet betekende dit voor ons nu temperaturen tussen 25 en 30 graden) en de dagen zijn er iets langer dan hier...


We zochten een evenwicht tussen rustig wandelen en fietsen in de buurt van ons vakantiehuisje, en enkele uitstapjes in de (wijde) omgeving. Eens te meer bleek een week te kort om alles te doen wat we van plan waren, maar desalniettemin genoten we er volop van.


We bezochten het vestingstadje Bourtange, waar op zondag in het toeristisch seizoen om 15u telkens een demonstratie start van exercitie-oefeningen uit de 18e eeuw én kanonschieten (de ware attractie van de dag natuurlijk...).



Uiteraard wandelden we door de prachtige studentenstad Groningen, waar we genoten van de marktjes en markten, waar we jammer genoeg het voor herstelwerkzaamheden gesloten Groninger Museum (een staaltje moderne architectuur om u tegen te zeggen, met volop verwijzingen naar interieurdesigner Alessi) niet konden bezoeken en waar het leuk verpozen was in het park.



We bezochten de zeehondencrèche in Pieterburen, waar gewonde, zieke en van hun moeder gescheiden zeehondjes opgevangen en verzorgd worden tot ze weer uitgezet kunnen worden in de Waddenzee, reden verder door naar de kust (geen strand, maar wadden, met grazende schapen -en één dood schaap aan de dijk- en zicht op Schiermonnikoog), reden even Friesland binnen aan de andere kant van het Lauwersmeer. Omdat het al te laat was om nog veel te hebben aan een overtocht naar Schiermonnikoog, zochten we dan maar een speelstrandje langs de oevers van het Lauwersmeer. We wandelden een 5,5 km bewegwijzerde natuurwandeling in Ter Wupping en fietsten wat in de buurt. Vlakbij aan het veen ontdekten we een vuvuzelaboom (hij gonsde van de bijen...) en we zagen hertjes, lama's en ezels. Insecten, slakken, vogels en planten werden aan een grondige natuurinspectie (met verrekijker, vergrootglas, insectenpotje,...) onderworpen en natuurlijk speelden we binnen en (vooral) buiten. We kochten wat typisch Nederlandse producten voor thuis (het aanbod aan hagelslag is er groter, en waar in België vind je nog (koude) groenepepersaus van Calvé ?). In Groningen waren we helemaal gecharmeerd van Toy Toy, een retro winkeltje vol speelgoed en kitcherige hebbedingetjes, (een soort Zsa Zsa Rouge in het groot) en we steunden de zeehondencrèche in hun aardig souvenirwinkeltje. En we smulden ijsjes !


Uitgewuifd tot we achter de bocht verdwenen, keerden we terug naar Gent, helemaal opgeladen en uitgerust, helemaal tevreden en boordevol vakantie-ervaringen en -herinneringen...

Geen opmerkingen: