26 juli 2010

Gentse Feesten : Shearwater

Op het Boomtown festival stond Shearwater als laatste groep in de zaal van de Handelsbeurs op de slotdag zaterdag. Ik had de groep al eerder aan het werk gezien in de Vooruit en sinds hun nieuwste album, dat een verbreding van hun spectrum inhoudt terwijl ze niets ingeboet hebben aan wat hun typische sound bepaalt, was ik heel benieuwd wat ze nu live zouden brengen.


Al vanaf opener The snow leopard, nog steeds één van hun beste songs op het vorige album, Rook, (volgens mij het beste album van 2008), greep de groep het publiek bij het nekvel, en ze zouden nooit meer echt loslaten. De hoge stem van de zanger en de gevarieerde muziek (waarbij me opval dat het vaak technisch niet al te moeilijk leek, maar toch allemaal samen tot genuanceerde songs leidde) maakten hen nog beter dan in 2008. Dat komt wellicht doordat ze op hun nieuwe album een breder muzikaal spectrum aanboren, wat de set evenwichtiger en gevarieerder maakt.


Misschien is het omdat ik de oudere albums vaker heb gehoord en beter ken, of omdat ik vooral met Rook een sterke emotionele band heb, maar de hoogtepunten kwamen voor mij toch vooral uit die plaat : de genoemde opener, Rooks, Century eyes en uit Palo Santo ook nog White waves, én de eerste single uit hun nieuwe album (dat maandenlang op mijn mp3-speler stond), Castaways. De muzikanten wisselden allemaal van instrumenten en bewezen daarmee dat ze als groep een hecht geheel vormen waarin iedereen zijn plaats krijgt en de kans krijgt veelzijdigheid van talenten te tonen, en het doet altijd vermoeden dat alle groepsleden toch écht wel enige (technische en muzikale) baggage hebben...


Het werd een prachtig uur waarmee ze alvast fans bijgewonnen hebben...

Setlist :

1. The snow leopard
2. Black eyes
3. Landscape at speed
4. Castaways
5. Meridian
6. White waves
7. God made me
8. Corridors
9. Hidden lakes
10. Runners of the sun
11. Rooks
12. Century eyes
13. Seventy-four seventy-five
14. Uniforms
Deze nummers (gratis downloadbaar op hun website) geven alvast een mooi voorsmaakje :

5 opmerkingen:

Linn zei

Moh, hoe toevallig. Ik vond het jammer dat ik mij niet meer kon herinneren welke nummers ze allemaal speelden en in welke volgorde. Maar kijk, ik moest niet meer doen dan mijn feedreader openen en aan het lezen slagen. :-)

Sven zei

Graag gedaan ;)

Sven zei

(ik had de setlist gekregen van zanger Jonathan Meiburg na afloop van hun optreden, dat helpt natuurlijk...)

Linn zei

Hehe, dat kan inderdaad helpen. ;-)

Steven zei

heb een filmpje van hun handelsbeursconcert op youtube geplaatst. Twee songs : "rooks" en "century eyes". Enjoy!!

Steven

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.