12 november 2013

The Durian Brothers en Ensemble Skalectric delen een ep


In de Split series-reeks van het label Fatcat Records mogen The Durian Brothers en Ensemble Skalectrick een 12″ vinyl delen. Eerstgenoemde is een Dusseldorfs trio, de tweede artiest is het nevenproject van de vanuit Bristol opererende Nick Edwards. Wat hen verbindt, is een voorliefde voor het aftasten van de grenzen van elektronische muziek. Waar de Duitsers tegen techno en aanverwanten aanschurken, kiest de Brit voor samples en loops tegen achtergronden van onder meer dub.
Het levert beiden avontuurlijke nummers op, waarvan we echter meteen ook vermoeden dat die vooral liefhebbers van het genre zullen weten te bekoren. The Durian Brothers zijn te situeren in het muzikale universum waar stadsgenoot Hauschka actief is. Hun drie ep’s worden later dit jaar als een debuutalbum uitgebracht. De opener van dit schijfje, Staatsqualle, klinkt als een voortschrijdende zoektocht naar klanken en weet te intrigeren. Dat hier afgeklokt wordt net voorbij 5 minuten, vormt geen probleem. Helaas weten de andere nummers iets moeilijker de aandacht zo lang vast te houden. Nochtans steunt Angstbirne op een tribaal ritme en ook Unterirdisch heeft zijn wortels in een ritme dat niet onvertrouwd aandoet en wereldmuziek in gedachten brengt.
Voor het niet-geoefende oor is Outer phase, het knutselwerkje waarmee Ensemble Skalectrick zijn deel aanvat, een beproeving. Wij horen weliswaar interessante experimenten, al vrezen we dat sommigen hier al afhaken. Dat zou betreurenswaardig zijn, want wat erna volgt, laat zich iets makkelijker verteren. Pharos groove zit ingebed in dub en maakt op die manier door de ritmes enigszins de verbinding met wat we in de eerste helft te horen kregen. Powertranz klinkt als behoorlijk experimentele en ook wel wat geschifte drum-’n-bass. Afsluiter Winslow doet wat filmisch aan en weet tijdig (na zo’n 4 minuten) een einde te breien aan de sfeer om de luisteraar niet te verliezen.
Gedeelde albums of ep’s vormen vaak een forum waar artiesten die een verre verwantschap hebben de kans krijgen wat uit te proberen. Deze release vormt daar geen uitzondering op en wie dit soort muziekjes genegen is, krijgt kwaliteitsvolle waar voor zijn geld.

Je kan deze recensie ook hier lezen op Indiestyle.

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.