16 december 2011

Gelezen (43)



Een vreemdsoortig onheil - Ken Kalfus

Marshall Harriman komt net te laat op zijn werk, maar daardoor overleeft hij de aanslag op de Twin Towers op 11 september. Zijn vrouw Joyce annuleert op het laatste moment haar vlucht naar San Francisco omdat een zakendeal niet doorgaat, en zit daardoor niet aan boord van één van de vliegtuigen.

Tegen die achtergrond vecht het echtpaar een bittere scheiding uit, in een wereld die radicaal verandert, in New York maar ook in Afghanistan.

Voor mij blijft
Extreem luid en ongelooflijk dichtbij van Jonathan Safran Foer nog steeds het allerbeste boek dat ik al ooit las over 9/11, maar dit boek van Ken Kalfus weet evenzeer die historische gebeurtenis te integreren in dagelijkse levensverhalen, waardoor het een écht gegeven wordt, en dat is een bijzondere verdienste.



Slaap - Haruki Murakami

Een jonge Japanse vrouw slaapt al zeventien dagen niet. Toch lijdt ze niet aan slapeloosheid. In tegenstelling tot die toestand, die ze al eerder meemaakte, ervaart ze vooral vermeerderde energie, verhoogde concentratie en het gevoel bewuster te leven (en te lezen : ze herleest vele malen
Anna Karenina).
Dit korte verhaal van Japans meest beroemde schrijver, Haruki Murakami, ontrafelt enkele "geheimen" van het leven, de slaap, het bewustzijn,...

Geen opmerkingen: