05 april 2015

Douglas Firs


Twee zinnen heb ik ter beschikking om mijn recensie mee te beginnen en ik weet niet goed welke ik moet kiezen... Wordt het "Twee jaar geleden trok Gertjan Van Hellemont door de VS en Canada en dat hoor je" of toch maar "Wat een prachtige titel is The long answer is no toch".
Douglas Firs, dat is in eerste instantie natuurlijk Gertjan en als je wil weten waarin deze plaat met de mooie titel verschilt van zijn debuut (dat ik hier besprak), dan schuilt de sleutel echt wel in de trip die hij maakte. Ik schreef het al in mijn concertverslag toen hij zijn nieuw werk voorstelde in de AB: hij sluit nu nauwer aan bij de vroege Admiral Freebee en de songs waaieren uit waardoor ik aan highways en uitgestrekt onbewoonde landschappen moet denken. 
Als ik heel eerlijk ben: ik was oorspronkelijk wat teleurgesteld in opener Caroline, waarvan het refrein voor de release als teaser gebruikt werd in de reclame op Spotify. Aanvankelijk klinkt het te glad, in ieder geval meer dan ik van Douglas Firs gewoon was op zijn eerste plaat. Intussen heb ik deze song leren waarderen als een goed geconstrueerde en gespeelde liefdesballade die erg goed aansluit bij de rest en dus een geschikte opener vormt. Can you tell her I said hi? kende ik al langer (het werd lied van de week begin november vorig jaar) en verklaart wellicht zonder veel verdere uitleg waarom ik bij de vroege Admiral Freebee uitkom. Of Gertjan nu zijn gevoelige kant laat zien zoals in Through watery eyes of het tempo opvoert (zoals wanneer hij zijn kwaadheid van zich afzingt in Don't buy the house), de manier waarop hij zingt, doet erg Amerikaans aan en past daardoor perfect bij de muzikale middelen die hij vindt om zijn verhaal over te brengen. 
Tot de hoogtepunten van deze plaat reken ik zeker Summer's leaving (het had perfect op de soundtrack van (500) Days of Summer gekund), het heel fragiele en intense That kind of thing, het aan The Band erg schatplichtige titelnummer en Your only friend dat dan gek genoeg weer het meest aansluit bij zijn debuutalbum.

Beluister hieronder het volledige album:

1 opmerking:

Matthias zei

Dit album wil ik wel eens beluisteren, ik was erg onder de indruk van hu debuutplaat.

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.