En dan nog iets - Paulien Cornelisse
Net als in Taal is zeg maar echt mijn ding brengt Paulien Cornelisse hier allerlei korte stukjes bij elkaar over eigenaardigheden in het taalgebruik van de Nederlanders. Dat is bij momenten erg vermakelijk, soms zijn het echter gewoon ideetjes van de schrijfster zelf, niet alles is even leuk of interessant. Maar zoals ik bij dat eerdere boek ook al aangaf, is het erg leuk om hier af en toe naar terug te grijpen en fragmenten te herlezen.
De kaart en het gebied - Michel Houellebecq
In zijn meest recente boek volgt Michel Houellebecq de kunstenaar Jed Martin, die enkele cruciale en radicale ommekeren maakt in zijn carrière, al lijkt hij zelf weinig te malen om het succes. Hij raakt bevriend met de schrijver Michel Houellebecq (vreemd om de schrijver zichzelf soms erg negatief te zien beschrijven), die gruwelijk vermoord wordt. Het hele verhaal is alweer een pessimistische beschouwing geworden over hoe onze hedendaagse maatschappij mensen meesleurt in een hedonistische, egocentrische en consumerende roes. Na het lezen van de boeken van Paul Verhaeghe en Dirk De Wachter heb ik alvast het gevoel dit beter te begrijpen en te beseffen en ik neem me dan ook voor zijn eerdere boeken in de toekomst zeker nog eens te herlezen.
Moordtijd in de Village - Kinky Friedman
Alweer slaagt Kinky Friedman erin om een grappig, enigzins spannend detectiveverhaal neer te pennen over een over het paard getilde detective die vaak meer met geluk dan met kunde een zaak oplost. Hoewel hij daarmee nauw verwant lijkt aan Leslie Charteris die The Saint ook al uitvergroot, is de humor hier van een heel ander kaliber. Grootse literatuur is dit natuurlijk niet en ik heb zelfs al mooier geschreven detectives en thrillers gelezen, maar als ontspannend tussendoortje is dit een fijn boek.
Daar is hij weer - Timur Vermes
Wat een heerlijk idee om Adolf Hitler terug tot leven te weken in deze tijd! Althans, binnen het kader van een roman is het een uitstekende inval gebleken van Timur Vermes, die ontelbare mogelijkheden schept om ons huidig tijdsgewricht tegen het licht te houden en aan een kritische blik te onderwerpen. Vooral de rol van de media wordt messcherp geanalyseerd en de zogenaamde vierde macht komt er bekaaid vanaf. Dit boek is eigenlijk verontrustend en hilarisch tegelijk omdat, hoe gek de situaties ook worden, je langzaam beseft dat het niet eens onmogelijk zou zijn (als je tenminste de premisse aanvaardt dat Hitler al die tijd in een soort coma was en nu terug tot leven komt).
Soms miste ik wat inzicht in het huidige Duitse politieke landschap om alles goed te kunnen plaatsen, maar zelfs dan valt er volop te genieten van dit boek.
Naïef. Super. - Erlend Loe
De titel verraadt eigenlijk al een beetje wat je mag verwachten: dit boek van Erlend Loe hanteert een erg eenvoudige, naïeve taal om een verhaal te vertellen zonder al te veel tierlantijntjes. Het hoofdpersonage is een jongen die op zijn 25e verjaardag ineens alle zin in het leven verliest. Hij gaat op zoek, onder meer met behulp van zijn broer, hoe hij die zin kan terugvinden. En (ondanks de uitstap naar New York) blijkt die vooral in voor iedereen haalbare dingen te liggen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten