18 oktober 2019

Gelezen (126)

Aantekeningen uit het ondergrondse - Fjodor Dostojevski



Dostojevski schetst in dit boek een portret van een man die heel wat kenmerken vertoont van een hechtingsstoornis, een neurotische persoonlijkheid en nog wel enkele in de psychiatrie gekende en beschreven ziektebeelden, en die toch zo herkenbaar ten tonele wordt gevoerd. Het boek valt uiteen in 2 delen: in een eerste deel zet de ik-persoon zijn theorie aangaande de "maakbaarheid van de mens" (toen blijkbaar ook al een populaire these), waarin hij absoluut niet gelooft, uiteen, in het tweede deel illustreert hij dat met een (autobiografisch) verhaal uit zijn verleden (van de ik-persoon, niet noodzakelijk van Dostojevski).
De paradoxen rollen over elkaar heen in het eerste deel en het duurt even voor je als lezer begrijpt hoe dat kan, hoe ze verenigd kunnen worden in het denken van één man, hoe die kijk vol tegenstelligen toch in zekere zin een coherente visie op de mens en op zichzelf laat zien. Nadeel is wel dat dat niet meteen vlot leest en dat je soms moet ploeteren om de uiteenzetting te kunnen volgen. Het ontbreken van een minimum aan verhaallijn in dat eerste deel maakt het de lezer er ook niet makkelijker op.
Dat heeft het tweede deel dan natuurlijk weer wel: het verhaal loodst je door de psychologische karakterschets als een ervaren gids door een moeras en het is pas in het tweede deel dat ik heel sterk wat tegenwoordig een hechtingsstoornis heet, herkende. Het hoofdpersonage wordt voortdurend gedreven tot (zelf)destructieve daden, beseft dit maar slaagt er toch niet in andere keuzes te maken en sleurt zoveel mogelijk anderen mee in zijn val. Soms werd het pijnlijk herkenbaar, maar echt goeie literatuur mag al eens pijn doen...



De parade - Dave Eggers



In dit boek verhaalt Dave Eggers over 2 medewerkers van een internationaal bedrijf dat een weg aanlegt in een door een recente burgeroorlog verscheurd land. Dat verloopt niet geheel volgens plan, maar de nobele opdracht zorgt ervoor dat de beide mannen toch trots zijn op het door hen geleverde werk.
Eggers legt de cultuurverschillen bloot tussen dit fictief land en de westerse medewerkers, zonder echt concreet te worden, en maakt de lezer duidelijk dat je als buitenstaander wel kan proberen te begrijpen wat er gebeurt, maar zelden de volledige draagwijdte begrijpt.



De man in het hoge kasteel - Philip K. Dick



Hoewel dit boek van Philip K. Dick aanvankelijk wat traag op gang lijkt te komen en op het einde wat bevreemdend wordt (en heel erg tot nadenken aanzet), is het best een interessant gegeven dat op mooie wijze vorm gegeven werd: Duitsland en Japan hebben de Tweede Wereldoorlog gewonnen maar er bestaat een boek waarin beschreven wordt hoe de wereld er zou uitzien als ze verloren hadden... Toch echt wel een aanrader, dit boek dat al eind jaren zestig geschreven en gepubliceerd werd.


Jas van belofte - Jan Siebelink



In dit korte boek vertelt Jan Siebelink het verhaal van Arthur, die een boek schreef over zijn diepgodsdienstige vader, die zomaar ineens verdween. Het totstandkomen van dat boek heeft vele voeten in de aarde en er komen enkele personages langs die kleurrijk beschreven worden. Dat boek, zo begrijpt de lezer, is een versie van Knielen op een bed violen, het bekendste boek van Siebelink zelf. Net als Arthur blijkt het thema van dat boek telkens opnieuw op te duiken. Het helpt dan ook om dat meesterwerk al gelezen te hebben (wat voor mij gelukkig zo is) om ten volle de draagwijdte van dit boekenweekgeschenk te kunnen vatten.



Van aria tot beat: over de essentie van muziek - Tim F. Van der Mensbrugghe



In heel wat interviews met muzikanten uit heel uiteenlopende genres gaat Tim F. Van der Mensbrugghe op zoek naar wat muziek is. Tussen de interviews door maakt hij synthese van hun antwoorden omtrent bepaalde aspecten (belang van zang/lyrics, muziek als méér dan enkel wat je hoort, emoties in muziek,...). Het geheel is een boeiend en vlot boek dat elke muziekliefhebber met plezier zal lezen.

Geen opmerkingen: