07 oktober 2019

Gelezen (123)

Terug naar Reims - Didier Eribon


Didier Eribon, een Franse filosoof, journalist en schrijver, die reeds eerder vooral over sociologische mechanismen die spelen rond het homo-zijn heeft gepubliceerd, gaat in dit boek op zoek naar wat er gebeurd is waardoor hij afgescheiden raakte van zijn afkomst als kind van een arbeidersgezin, hoewel hij zich nog steeds links voelt en definieert (écht links, niet zoals het socialisme tegenwoordig eigenlijk evengoed rechts is). Net zoals hij voorheen zijn anders-zijn (als homo) tegen het licht hield, onderzoekt hij welke mechanismen (sociologisch maar vooral ook politiek) sociale mobiliteit eigenlijk enkel mogelijk maken mits een breken met de eigen afkomst. Hij onderzoekt ook hoe de linkse, communistische arbeidersklasse zich geherdefinieerd heeft als een extreem-rechtse groep kiezers, die nu niet meer links (dat ook niet meer links is natuurlijk) maar net extreem-rechts stemt...
In dit boek combineert hij rake observaties met politieke en sociologische denkbeelden die erg verhelderend werken. De voortdurende wisselwerking tussen het (eigen) particuliere verhaal en de ruimere abstractie maakt het boek bovendien zeer leesbaar. Dit is echt wel een aanrader voor wie interesse heeft in politiek en voor wie nog een écht links hart draagt...



Ik (Ali): als Turkse arbeider in Duitse bedrijven - Günter Wallraff


Met dit boek veroorzaakte Günter Wallraff, een Duitse journalist, in de jaren tachtig enorm veel opschudding (al doofde de vlam ook weer snel, zoals dat tegenwoordig ook altijd gaat, want verontwaardiging heeft blijkbaar maar een korte levensduur). Hij ging vermomd als Turkse gastarbeider in Duitsland op zoek naar werk, eender wat, en komt terecht in de wereld van goedkope jobs en koppelbazen, bedrog (zowel van overheid als van de werknemer) en onverholen racisme. Jammer genoeg vrees ik dat de beschrijvingen in het boek van het onverantwoord, zwaar, ongezond werk nog steeds onverkort geldig zijn. We zien hier immers niet alleen het lelijke gezicht van racisme en uitbuiting van gastarbeiders, ook laaggeschoolde en arme Duitsers zijn amper beter af en Wallraff toont vooral het onverbiddelijk gezicht van het kapitalisme, dat in de tatcheriaanse jaren tachtig welig tierde en heden alleen maar sterker lijkt te staan. Dit boek is dan ook een blikopener maar weinigen zullen willen zien dat het systeem, eerder dan individuele "schurken" en "gewetenloze bazen", verantwoordelijk is voor de systematische uitbuiting van mensen.

Italiaanse buren - Tim Parks


In dit leuk en vlot leesbaar boek belicht Tim Parks allerlei aspecten van het leven in Italië als Engelsman met gevoel voor humor en met veel gevoel voor de nuances van bepaald gevoel van ergens bij te horen (en ook weer niet). In Montecchio, in de Veneto niet zo ver van Verona, gaat hij wonen met zijn vrouw en hij beschrijft hun eerste jaar aldaar. Net als in zijn boek over het supporter zijn van Hellas Verona benadert hij als buitenstaander typisch Italiaanse sentimenten en gewoonten met een verfrissende blik.

Heavier than heaven: de biografie van Kurt Cobain - Charles R. Cross


Charles R. Cross schreef een verhelderende biografie van Kurt Cobain, die me nog meer zin deed krijgen in het (her)beluisteren van al hun muziek.

The island of Dr. Moreau - H.G. Wells


In dit boek vertelt H. G. Wells een verhaal dat volledig past in de traditie van verhalen die vertrekken vanuit nieuwe, wetenschappelijke inzichten en die door de auteur verder uitgewerkt worden in een fantasie: in dit verhaal -dat daarin wat weg heeft van het beroemde verhaal van dokter Frankenstein- schept dokter Moreau, een wetenschapper geboeid door herstellend weefsel en transplantaties, vanuit dieren mensen, althans dat is zijn plan. Het is niet echt een spoiler als ik zeg dat dat verkeerd gaat.
Wells vertelt het verhaal in een vlot leesbare stijl, met een goed uitwerkt psychologisch inzicht in zijn hoofdpersonage. Dit boek was echt leuk om te lezen.

Geen opmerkingen: