18 oktober 2016

Gelezen (93)

De keizer. Macht en ondergang van Ras Tafari Haile Selassie I - Ryszard Kapuscinski



Misschien waren mijn verwachtingen niet correct, maar dit boek slaagde er niet in om me duidelijk te maken waaruit de grote aantrekkingskracht van Haile Selassie I, Ras Tafari, een soort heilige voor de reggaewereld, precies bestaat.
Aan de hand van interviews met (eigenlijk alleen maar) getrouwen van de keizer die zelfs na zijn afzetting lovend zijn en blijven praten over hem als Zijne Vereerde Majesteit (en ontelbare soortgelijke titels), schetst Ryszard Kapuscinski een beeld van de heerschappij en de uiteindelijke ondergang in 1974 van de Ethiopische, mythische keizer. Het geschetst beeld is dat van één van de vele megalomane Afrikaanse (en andere) dictators en dus snap ik nog steeds niet waarom hij tot op vandaag door zovelen op handen gedragen wordt ver buiten zijn land.


Titaantjes - Nescio


Nescio is erin geslaagd om in een erg modern aandoende taal een beeld te schetsen van de onmogelijkheid tot grootse daden van een vijftal jonge mannen. Ze dromen van een toekomst die voor hen niet weggelegd blijkt en botsen tegen de muren van de realiteit. Alles wordt verteld op een haast gezellige wijze en er hoeft niet veel te gebeuren in het verhaal om de pointe duidelijk te maken.

Zink - David Van Reybrouck


Niet zo uitgebreid (uiteraard, het boek telt slechts 63 pagina's) als het boek over hetzelfde onderwerp door Philip Dröge en dus eerder een teaser. Mooi opgebouwd rond de levensgeschiedenis van één man vertelt David Van Reybrouck over het volkenrechterlijk curiosum dat Neutraal Moresnet was, in het oosten van België. Ik denk dat ik toch eens ter plekke ga kijken, na de beide boeken gelezen te hebben...

Verwoeste levens: een selectie uit de brieven - De gezusters Brontë


Deze selectie correspondentie van de Brontës (vooral Charlotte) toont hoe de bekende literaire familie een leven in groot isolement leefde en hoe ze niet gespaard werden door het noodlot (alle zes kinderen van de ouders de beroemde zussen stierven jong aan ziektes). De brieven laten zien hoe in de negentiende eeuw de omgangsvormen in brieven écht wel waren zoals we die kennen uit hun eigen romans en die van Jane Austen...
Hoewel er niet zo heel veel zal beklijven van dit boek, is het toch een aangename leeservaring geweest, vooral interessant als tijdsbeeld en inkijk in het persoonlijk leven van de beroemde schrijfsters en hun familie.

Geen opmerkingen: