01 december 2012

Gezien: Inception


Eindelijk zag ik (op dvd) de film Inception. De film drijft op het idee dat je ideeën kan stelen uit iemands hoofd door in zijn dromen binnen te dringen en daar een kijkje te nemen in zijn onderbewustzijn. Dat doen dan zogezegde "extractors". Dom (Leonardo DiCaprio) is zo'n extractor, die een opdracht krijgt die, wanneer hij erin slaagt, zijn laatste zal zijn omdat hij dan terug naar huis kan. In plaats van een idee te stelen, moet hij er een planten in iemands hoofd ("inception"). Hij stelt een team samen om de klus te klaren.
Wat we te zien krijgen, is een film vol indrukwekkende visuele effecten, waarin zelfs de Penrose-trap (de onmogelijke trap zoals we die kennen uit tekeningen van M.C. Escher) deel uitmaakt van het decor. Het verhaal, waarin dromen in dromen het allemaal een stuk complexer maken, zit erg ingenieus in elkaar, én de film heeft een meer dan behoorlijke vaart, toch wel essentieel voor een actiefilm/thriller.
Inception is een film die je toch wel moet gezien hebben en hoort voor mij thuis in het rijtje waarin ook The matrix al had plaatsgenomen: films met een verbluffend idee dat helemaal in zijn extreme vorm wordt uitgewerkt, op een visueel hoogstaande manier.

1 opmerking:

Nachtbraker zei

Vooral het verschil in tijdsnelheid tussen de diverse "levels" vond ik heel knap gevonden (en uitgewerkt)!

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.