10 maart 2010

Vooruit Caféconcert : Megafaun

Om hysterisch te gaan doen over het feit dat de zanger van Megafaun mij gisteren in het publiek rechtstreeks aansprak ("At least that guy has a smile on his face. Thank you buddy!"), daar ben ik intussen te oud voor. Maar enthousiast ben ik sowieso wel over het concert dat dit drietal uit North Carolina gisteren gaf in het café van de Vooruit in Gent.


De band begon badend in het gele licht hun set alvast bezwerend met Kaufman's ballad, waarin het contrast tussen de harmonieuze samenzang en de wat zwaardere solo-stem van één bandlid bijzonder goed werkte op de muziek, die in dit en latere nummers uitzwermde tot een soort postrock soundscape. De duidelijke invloeden uit folk, rock en blues gingen mooi samen met die lichte postrocktoets, maar pluspunten waren vooral het enthousiasme van de bandleden, de wat droge humor van de zanger (die eruitzag als een soort vrolijke versie van Mark Oliver Everett, ook wel bekend als E -van Eels-) en hun niet-aflatende en uiteindelijk net voor en tijdens de bisronde ook succesvolle pogingen om het muziek mee te krijgen. Dat lukte nog niet zo bijzonder goed, overigens, toen het publiek wat woo-hoo-hoo's moest meezingen...


Amerikaanse barden met baarden lijken stilaan een kwaliteitskeurmerk te worden, en al speelt deze band zeker nog niet in de hoogste liga (waar Fleet Foxes heerst en Grandaddy een zeer verdienstelijke tweede is...), het was een bijzonder aangenaam concert.
Je kan hier nagenieten door naar verscheidene songs van hun beide albums te luisteren, alsook naar enkele opnames voor een Amerikaans radiostation.


P.S. Ik kocht na afloop van het optreden hun recentste album, Gather, form & fly, dat de 2 bandleden die hun plaatjes aan het slijten waren met plezier signeerden. Hun bedankingen klonken oprechter dan een liefdesverklaring... Trouwens, naar optredens gaan en daar rechtstreeks de albums kopen van de artiesten (ik vermoed dat het dankzij de koersen van dollar en euro is, maar waar anders koop je zo'n recente cd nog voor 12 euro), is een mooie steunbetuiging voor de artiesten... Het is zoals rechtstreeks van de boer kopen : het voelt alvast eerlijker en je weet/ziet naar wie je geld gaat... Support the artist : see their shows and buy their albums directly from them ! (of ben ik nu té naïef ?)

Geen opmerkingen: