21 juli 2010

Fatih

De Gentse hiphopper Fatih (van Rauw & Onbesproken) slaagt erin op zijn debuutalbum Contradictio in terminis een inkijk te geven in zijn afkomst (Gents en Turks), op beats en muziek die tussen het betere werk rechtblijven. Met een sappige tongval (en soms zelfs regelrecht dialect) verhaalt hij over het leven in buurten als het Rabot, Nieuw-Gent, de Brugse Poort en Ledeberg, maar evenzeer over hoe het is om als Turkse Gentenaar dag in dag uit te ondervinden hoe een plaats vinden allesbehalve evident is wanneer iedereen vooral die afkomst ziet en amper verder kijkt.


Voor wie in Gent woont, zitten de nummers natuurlijk vol bekende verwijzingen. In die zin is het nummer 9000 een representatief nummer, dat precies het leven in Gent (9000 is de postcode) bezingt. Toch is de boodschap universeler dan de stad waar zich alles afspeelt, en dat onderstreept muziek die put uit rijke tradities uit Europa, de VS en Turkije.
Ook nummers als Drie generaties en Honger zijn er pal op, zowel muzikaal als tekstueel. Eigenlijk staat er geen enkel zwak nummer op dit album. Grappig is trouwens ook hoe Walter De Buck als een soort oom ook even zijn mening geeft over tegenstrijdigheid, in Skit 1. In Skit 2 zet Orhan zich af tegen goedbedoelende linksdenkenden wiens integratie (wat van 2 kanten moet komen...) zich in een overdrijving beperkt tot "kebab eten en met hun gat schudden op zogenaamde wereldmuziek".
Voor wie in Gent woont en open staat voor een stevige brok hiphop, is dit een absolute aanrader, en voor alle anderen maak ik me sterk dat zij ook wel hun gading kunnen vinden in wat in de eerste plaats goeie muziek is...Hier kan je vinden waar je het album kan kopen. Alle lyrics van de nummers zijn hier te vinden.
Op maandag 26 juli (de laatste dag van de Gentse Feesten) treedt Fatih op in Los Perros Calientes (Goudstraat 2 in Gent), rond 23 uur. Op tijd komen is de boodschap, want het is een kleine locatie en er wordt behoorlijk wat volk verwacht...
En bovendien mogen we jullie alvast laten proeven van één van mijn favoriete nummers, waarvoor binnenkort ook een clip uitgebracht wordt (hou dus ook deze blog in de gaten) :


2 opmerkingen:

Madrina zei

Misschien heb je tussen het schrijven over de Gentse Feesten dor nog wat tijd om na te denken over het stokje dat ik je heb toegeworpen!

Sven zei

Wees gerust, Madrina, ik loop er al enkele dagen over na te denken en je mag het de komende dagen verwachten...
(ik was het écht niet vergeten hoor... en bedankt trouwens voor dat stokje)

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.