08 oktober 2014

Gelezen (65)

Driestuiversroman - Bertolt Brecht


Een taai begin, zo vond ik, en moeilijk om er vlot door te geraken, maar dan wordt het wel de moeite waard, want Bertolt Brecht schreef een boek dat trouwens tegenwoordig weer heel actueel leest. Intriges in een wereld waarin een neoliberale ideologie al volop de geesten overneemt maken van dit boek over enkele zakenlieden en hun professionele en persoonlijke wedervaren een al bij al spannend boek. Geen van de personages is volledig slecht en niemand is zonder zonde, dat levert échte personages op. En intussen worden de arbeiders en de minsten in de samenleving vertrapt, als "collateral damage" toen dat woord nog niet bestond.

De wildernis in - Jon Krakauer


Chris McCandless, een 24-jarige avonturier die dood teruggevonden wordt in Alaska, intrigeerde Jon Krakauer in die mate dat hij het avontuur van de jongeman reconstrueerde. Hoewel hij daarbij zijn onderwerp misschien wat teveel romantiseert en wel heel erg benadrukt hoe verschillend hij was van andere avonturiers die door eigen fouten om het leven kwamen in barre omstandigheden, blijft het een lezenswaardig boek. En ik ben benieuwd om (eindelijk) de verfilming (Into the wild), met overigens een bijzonder mooie soundtrack door Pearl Jam-zanger Eddie Vedder, eens te zien.


Carrie - Stephen King


Lang geleden zag ik fragmenten uit de verfilming van dit klassiek horrorverhaal van Stephen King, over een meisje met telekinetische gaven dat het slachtoffer is van jarenlange pesterijen en wanneer de emmer (bloed, letterlijk,) overloopt wraak neemt. Er zit heel veel vaart in het verhaal en eigenlijk was ik met niet al te hoge verwachtingen begonnen hieraan, maar die werden wel overtroffen. En -dat wist ik wel al- Stephen King kàn echt wel goed schrijven.

Geen opmerkingen: