23 januari 2010

AB Concert : Channel Zero

Dankzij Intro, een organisatie die optredens en festivals (maar ook sport- en andere culturele evenementen) toegankelijk maakt voor mensen met een beperking, mochten jongeren uit de voorziening waar ik werk, elk bovendien vergezeld van maximaal drie personen, gratis naar een optreden van Channel Zero in de AB in Brussel. Donderdag trad de groep daar exclusief voor mensen met een beperking op, als laatste try-out voor de start van hun zes reünieconcerten.


Samen met enkele opvoeders mocht ik de jongeren uit onze leefgroepen die op het aanbod ingingen, vergezellen. Ongeveer 300 inschrijvingen waren er blijkens een mail van Intro, waaronder heel wat mensen in een rolstoel, maar ook doven en slechthorenden (voor wie er voelstoelen en doventolken voorzien waren, die de nummers omzetten in gebarentaal), blinden en slechtzienden, en jongeren met een mentale handicap en autisme of gedrags- en emotionele stoornissen.


Anderhalf uur lang trakteerde Channel Zero ons op een selectie uit hun oude hits en nummers en de nieuwe single, Black flowers. Het publiek raakt weliswaar niet zo snel opgewarmd als ik veronderstel dat dat op de betalende concerten de dagen erna wel zal gebeuren, maar naarmate de hits van vroeger de revue passeerden, bleken die niets aan effect ingeboet te hebben. Nummers als Run W.T.T., Black fuel, Fool's parade, Bad to the bone, Help en Suck my energy waren voor mij niet alleen een nostalgische trip, maar ze bleken nog steeds te staan als een huis. Enkele minder bekende nummers klonken intussen toch iets te gedateerd of staken niet uit boven de rest, en ook de nieuwe single lijkt me niet meteen hun sterkste nummer, maar er was genoeg energie uitgestraald door de groep en er was de fantastische lichtshow en dus zoals al gezegd de ijzersterke nummers die hen vroeger ook al terecht succes hadden opgeleverd...

Geen opmerkingen: