28 februari 2015

Handelsbeurs concert: Nordmann


Uiteenlopende muzikale voorkeuren koesteren loont, dat bewijst Nordmann. Hun mix van allerlei genres met jazz leverde hen een vrij onverwachte tweede plaats op in Humo’s Rock Rally. Ongeveer een jaar en een ep later presenteerden ze in de Gentse Handelsbeurs hun debuutalbum.


Alle songs uit de nieuwe plaat zouden uiteindelijk de revue passeren, al werd de reguliere set afgesloten met twee onuitgebrachte songs: Arrivals en Astronaut. Dat laatste nummer werd opgedragen aan Dirk Frimout en heette dansbaar te zijn mits enige creativiteit, maar eerder dan uitvoeringen van de funky chicken zagen we een publiek dat gebiologeerd als een koe ten tijde van de eerste treinen luisterde en keek. 


Die talrijke toehoorders hadden dan al een klein uur een wervelende luistertocht achter de rug waarin slechts af en toe de jazzinvloeden expliciet op de voorgrond traden. Hun muziek zouden wij immers omschrijven als het liefdeskind van jazz en (post)rock waarbij opvalt dat tussen de voorouders ook delen soul, surf en punk terug te vinden zijn. De prominent aanwezige tenorsax bepaalt heel vaak de toon al krijgen de basgitaar (Paling) en de drums (Jumanga) ook af en toe die rol toegeschoven. In Ohm krijgen de gitarist en de drummer elk ruim de gelegenheid te soleren. Wij horen daardoor echo’s van Bert Dockx van Flying Horseman en een onnavolgbare drumsolo die terecht applaus midden in de song oogst. Alarm brengt ons van drones die gezalfd en tegelijk versterkt worden door de tenorsax, naar het onbestaand gewaande kruispunt van surf, metal, rockabilly en pretpunk. Als volleerde dribbelaars verschalken ze het publiek door enkele malen te lijken stoppen om het lied nieuw leven in te blazen. De instrumentale muziek imponeert, meandert, verrast, verbluft, beklijft.
Voor de bisronde haalt het viertal uit Gent nog eens alles uit de kast. Nightwork start met een noise-jazzkabaal alsof drie Zappa-songs tegelijk gespeeld worden. Daaroverheen drapeert de sax tristesse die alle andere instrumenten langzaamaan tot bedaren brengt.


Setlist:
  1. El nino
  2. Jumanga
  3. Pfut
  4. Paling
  5. The pedestrian
  6. Ohm
  7. Lights
  8. Alarm
  9. Arrivals
  10. Astronaut
Bis: Nightwork

Je kan dit concertverslag ook hier lezen op Indiestyle.

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.