06 augustus 2014
Nordmann
Evident was het zeker niet dat een band die zo diep geworteld zit in jazz als Nordmann toch de tweede plaats kon wegkapen op Humo’s Rock Rally dit jaar. Wie hen nog niet kent of niet overtuigd is, krijgt met deze debuut-ep de kans kennis te maken met de veelzijdigheid die de Gentenaars tentoonspreiden. Post-rock en rock blijken immers evenzeer aanwezig in het bestreken domein waarin de drie songs meanderen.
The pedestrian vat aan als een behoorlijk rustig en laidback nummer, tot na iets meer dan 2 minuten het tempo spelenderwijs de hoogte ingejaagd wordt. De saxofoon neemt dan een erg dienstbare rol in doch kruipt langzaam wat meer naar voren. Een hoofdrol wordt door dit instrument wel meteen opgeëist in Delhi belly. Echo’s van Morphine zijn dan ook niet veraf. Ondanks de verwijzing naar Indië in de titel is het wat langer zoeken om ook de link met de muziek uit dat land te horen. Die is niet afwezig, al wordt meer gekozen voor subtiele hints dan voor opzichtig pronken. De gitaar herovert de song en wanneer alle instrumenten samen tot een climax komen, laten de ingenieuze opbouw en de gevarieerde arrangementen ons versteld achter. In afsluiter Rups is Morphine nadrukkelijker als invloed herkenbaar. Ook de jazzroots van het vijftal claimen hun rechten. Wie hen dit lied al live zag brengen, weet tot welke apotheose dit kan leiden. Het avontuurlijke oor wordt verwend.
In het voorjaar van 2015 zal Nordmann een volledig album uitbrengen. Deze kleine verzameling met drie voorbeelden van hun kunnen is al een mooie staalkaart geworden en doet ons uitkijken naar wat de Rock Rally-finalisten nog meer in petto hebben.
Nordmann kan je de komende maanden onder meer live zien in Gent (Jazz in ‘t Park, 07.09, info, gratis festival), Tilburg (Incubate, 19.09, info en tickets), Brussel (AB, 07.11 én 24.02, info en tickets), Gent (Handelsbeurs, 25.02, info en tickets) en Opwijk (Nijdrop, 02.04, info en tickets). Voor een volledige kalender check je best ook de website van de band.
Album verdeeld door Consouling en De Werf
Je kan deze recensie ook hier lezen op Indiestyle.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten