Dit jaar bestaan de (moderne) Gentse Feesten ('t is zoals met de Olympische Spelen : heel lang geleden bestond het ook, het verdween en iemand - in dit geval Walter De Buck- viste het idee opnieuw op en blies het nieuw leven in) 40 jaar.
De opening aan Sint-Jacobs van het programma van vzw Trefpunt besteedde daar gisteren heel veel aandacht aan. Opener was de pionier zelve : Walter De Buck mocht het eerste concert van deze editie geven, en werd daarbij geflankeerd door een muzikant op accordeon, een dwarsfluitist en een vervanger op controbas (zijn vaste arrangeur en contrabassist Clé Van Herzeele lag immers ziek in bed). Op het einde kreeg hij niet alleen bloemen omwille van de 40e verjaardag van de Gentse Feesten, maar ook voor zijn eigen 75e verjaardag onlangs.
Opvallend was hoe Walter De Buck meer dan andere jaren praatte tussen de nummers door. Vorig jaar kregen we bij welgeteld één nummer wat achtergrond informatie, nu werd haast elk nummer van enige uitleg voorzien. De set was opgebouwd zoals we dat al vaker gewoon zijn bij deze man : eerst vooral de meer filosofische liedjes, dan de politieke liedjes van Karel Waeri (Koevoet is beter dan boelie, Pater Klokkeluider, De 4 getouwen,...) om te eindigen met de "klassiekers" (In mijn straotje zijn 't amaol commére, 'k Zou zo gére willen leven, 't Vliegerke,...).
Wellicht begint de leeftijd te wegen, want we betrapten Walter meermaals op foutjes (zinnen die hij vergat, éénmaal zong hij 2 keer dezelfde strofe) en zijn stem klonk minder vast dan vroeger, soms werd het zelfs wat parlando. Je merkte ook dat de sfeer er bij het publiek maar langzaam in kwam, maar vanaf het tweede deel ging het beter en het afluisten gebeurde in de verwachte meezingsfeer, met als apotheose "'t Vliegerke" natuurlijk...
Een optreden van Walter De Buck blijft natuurlijk altijd een belevenis, en de Gentse Feesten zouden zichzelf niet zijn zonder de liedjes van hun pionier...
Na afloop werd een nieuwe traditie voor de komende dagen ingezet : met gans het plein wordt elke dag een "Gentse zangstonde" gehouden, met liedjes waarvan de tekst in het groot uithangt (De visserkes van de Leie en De veugelmarkt).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten