25 juni 2018

Soulwax


Gewone rockplaten moet je allang niet meer verwachten van Soulwax en zelfs gewone platen tout court lijken steeds zeldzamer te worden. Ja, er was From deewee vorig jaar, maar opvolger Essential is opgebouwd rond een concept en dat concept overstijgt ons traditioneel begrip van het woord "album". Het is immers een één uur durende mix geworden van nieuwe songs van Soulwax, die dus nooit als dusdanig zijn uitgebracht en hier meteen vermalen, geknipt, geplakt, aan elkaar gelijmd, door elkaar heen gemixt worden.
In Essential one wordt het concept nog eens goed uitgelegd door een computerstem. En daarna barst het feestje los: de twaalf songs variëren binnen het brede spectrum van de dance en allemaal draaien rond het thema "essential". Hoe creatief ze daarmee aan de slag gaan, kan je onder meer horen in Essential eleven, waarin allerlei synoniemen voor het woord "essential" worden voorgelezen terwijl een minimale beat en wat vocale geluidseffecten de rest van dit sober nummer vormen. Essential three is één van mijn persoonlijke favorieten dankzij het strakke ritme en de droge beats. Veel meer toeters en bellen (en je mag dat bijna letterlijk nemen) zijn te horen in Essential six
De broertjes Dewaele zijn er (maar weer eens) in geslaagd om een uur lang de muziekhonger te stillen, de aandacht vast te houden en een bescheiden feestje te bouwen. Het is niet de hele tijd uitbundig maar blij zal je je na beluistering ongetwijfeld toch voelen.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.