02 mei 2015

Tobias Jesso Jr.


Toen ik vorige week How could you babe koos tot lied van de week, schreef ik al hoe ik Tobias Jesso Jr. zou situeren tussen Perfume Genius en Jens Lekman. Zijn liedjes schurken heel nauw aan tegen kleffe ballads, maar een grondige beluistering legt de prachtige en soms bedrieglijk eenvoudige composities bloot.
Zoals de piano start in opener Can't stop thinking about you en dan een ballad inzet die je terugwerpt in de jaren 70, zo duidelijk is waar Tobias ons hebben wil. Maar net als -ik noem maar iemand- Sufjan Stevens wordt iets tijdloos en vrij klassiek toch een uitmuntend kleinood doordat de zanger zijn frasering zo inzet dat écht emotie voelbaar wordt en hij niet eindigt in een schlagerfestival. Over de single had ik het vorige week al; die blijkt overigens toch echt wel het hoogtepunt van dit album, Goon. The Carpenters zijn niet veraf in Without you en Paul McCartney is de eerste referentie waar we aan denken bij Can we still be friends. Een lieflijk gitaarriedeltje dat niet zou misstaan hebben bij Nick Drake siert The wait. Je merkt het, de verwijzingen vallen als rijpe appels uit de lucht.
Wat Tobias Jesso Jr. doet is dan ook niet op zich erg origineel, maar hij weet invloeden uit de vroege popgeschiedenis én uit het recente decennium op overtuigende wijze te kneden tot een plaat die ook in 2015 erg past, in een mengeling van tijdloosheid en helderheid. Soms licht melancholisch (Bad words), soms uitbundiger (Crocodile tears), telkens weet hij een snaar te raken. En je hoeft niet eens erg op de teksten te letten om te horen dat deze man allerminst geluk in de liefde heeft...

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: