18 november 2013

Royal Canoe


Echo’s uit onze volledige platenkast lijken wel verzameld in het eerste full length album van Royal Canoe, Today, we're believers. Het Canadese zestal start met een intro die van Kosheen had kunnen zijn, verder horen we flarden Peter Gabriel, Vampire Weekend, de vocalen van menig singer-songwriter en een muzikaal palet dat de jaren 80 deze eeuw inslingert. Origineel zal je ons hen niet horen noemen. Toch is dit plaatje een luisterbeurt waard.
Wat het hem vooral doet, is de integratie van al die bekende elementen en de kleine toetsen, de details, die de songs een eigen twist opleveren. De klokken in Bathtubs zijn daar een mooi voorbeeld van. Light drijft dan weer op beats en clicks en verkent een universum waar het Animals On Wheels en Kid Koala kan ontmoeten. Het af en toe opduikende blaasinstrument en de effecten die op de zang worden losgelaten, verlenen dit nummer een eigen karakter. If I had a house heeft single-potentieel, net als Hold on to the metal, dat zich ontvouwt als bloemblaadjes op een warme, zonnige ochtend.
Button fumbla leunt aan bij laidback hiphop en New Radicals. In Nightcrawlin wordt geëxperimenteerd met vervormde stemmen en een minimale, instrumentale aankleding waarin vooral de drums het lied schragen. Jammer genoeg ontbreekt het hier wat aan structuur. Stemming klinkt dan weer te vrijblijvend en lonkt teveel naar het aan zoete ballads verslingerde publiek. Vorm lijkt hier te primeren boven inhoud. In hetzelfde bedje is ook één van beide extra’s, Summersweat, enigszins ziek.
Ons globaal oordeel is dan ook genuanceerd. Met al die invloeden gaat de band goed aan de slag en dat levert de ene keer toffe songs op, dan weer knutselwerkjes waar interessante ideeën om verdere uitwerking vragen en hier en daar ook een sof.

Je kan deze recensie ook hier lezen op Indiestyle.

Beluister hieronder enkele nummers (Hold on to the metal is zelfs gratis te downloaden):

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.