19 april 2009

Vooruit Caféconcert : Bishop Allen

Afgelopen donderdag werden alle verwachtingen ingelost die ik had voor het optreden van het New Yorkse Bishop Allen, in de Gentse Vooruit.


De 5-koppige band (4 mannen en 1 vrouw) maakte er een opwekkend, afwisselend en heerlijk concert van, ondanks de beperkte publieke belangstelling. De afwezigen hadden nochtans groot ongelijk, want dit is echt een groep die het in een tent op Pukkelpop bijzonder goed zou doen : goeie interactie met het publiek, schitterende nummers en een aanstekelijk enthousiasme.
Vanop letterlijk de eerste rij zag ik hoe de basgitarist en de vrolijke gitarist samen gekscheerden, hoe de zanger-gitarist verbeten zijn lichaamsdelen alle kanten bleef opschudden gedurende het hele optreden, hoe de drummer (een weggelopen lid van Fleet Foxes of Grandaddy, te oordelen aan zijn baard) soms als een echte Animal op zijn vellen mepte en hoe de zangeres/multi-instrumentiste (xylofoon, een grote trommel, melodica,...) lange tijd vooral het visuele uithangbord leek van de groep, maar uiteindelijk toch enkele nummers mocht zingen.


Er werd al meteen voluit van wal gestoken met The ancient commonsense of things (mp3), dat al enkele weken op mijn mp3-speler staat en ik dus haast dagelijks hoor, maar dat niets aan kracht had ingeboet. Ook de volgende nummers haalden vlot hetzelfde niveau, en al (her)kende ik ze niet allemaal, het waren stuk voor stuk songs die zich meteen met weerhaakjes achter je oren nestelen. Het eerste echt rustige nummer was meteen het eerste nummer waarop de zangeres op de voorgrond mocht treden, maar dat bleek niet zo'n geweldig idee : haar stem viel te broos uit in het geluid van het optreden, en het nummer kabbelde teveel waar alle voorgaande nummers bergriviertjes leken. Gelukkig mocht ze meteen daarna toch nog even herkansen met True or false (mp3), waarin haar stem wel tot zijn recht kwam (met de ogen toe leek het Suzanne Vega).
Daarna mocht de zangeres opnieuw haar "rechtmatige" plaats innemen en werden we verder getrakteerd op enkele klaterende nummers, waaronder vooral opvallend aanstekelijke versies van Click, click, click, click (mp3) en Rain (mp3).

Je kan het album van Bishop Allen (Grrr) hier kopen.

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.