30 juli 2017

Retro review: Mos Def and Talib Kweli


Eén van de mooiste kennismakingen die ik had met hiphop was Black star van Mos Def en Talib Kweli. Waar de gangsta rap hoogtij vierde (of had gevierd) en de rappers vooral stoer moesten zijn, was deze plaat een verademing. Beide artiesten stralen op dit werkstuk zoveel rust en innerlijke vrede uit dat je je niet overweldigd voelt, maar net heel erg bereid bent te luisteren naar wat ze te vertellen hebben.
De Intro klinkt als een intentieverklaring: licht brengen in duistere tijden. En daar slaagt dit tweetal ook heel erg goed in. Luister maar eens naar het eerste hoogtepunt, Re: definition, dat zulke lichte muziek combineert met een vloeiendheid waar Def P van Osdorp Posse zelfs een puntje mag aan zuigen (al is die De goeie in het vloeien). Of wat te denken van die geweldige sample in Children's story, een baslijntje dat zich lijkt terug te trekken maar toch allesbepalend blijft/blijkt voor de song. En de zwoele stem van Vinia Mojica in K.O.S. (Determination) tilt het lied nog een octaaf hoger...
Dit is geen "kijk mama, zonder handen"-hiphop, maar gewoon door- en doorgoeie muziek die altijd een beluistering waard is: niet opdringerig maar indringend.


Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: