Het verhaal achter de plaat Wrong-eyed Jesus van Jim White vormt het vertrekpunt voor deze documentaire, waarin maker Andrew Douglas met Jim White als gids door het zuiden van de VS trekt. In een verroeste en deels opgelapte typische Amerikaanse auto, met in de kofferbak een beeld van Jezus, vatten ze hun tocht aan.
Muziek, religie, armoede en de hardheid van het bestaan vormen de rode draad, terwijl doorheen alles een enorme liefde voor de mensen die er wonen, spreekt. De verhalen van de mensen die ze ontmoeten onderweg worden afgewisseld met commentaar van Jim White (die dan vaak achter het stuur zit) en muziek van Johnny Dowd, David Eugene Edwards, The Handsome Family, Jim White zelf,...De manier waarop de mensen hun verhalen vertellen, in het sappige Engels van het Amerikaanse zuiden, ligt helemaal in de lijn van de folk- en countrymuziek uit de regio, en je zou elk verhaal zo kunnen vertalen naar een grandioze song. Je voelt ook in alles hoe diepgeworteld de religieuze symboliek is, en wanneer een man vertelt over een vriend wiens vrouw in coma lag, en dat gedurende 7 jaar, kan ik me niet van de indruk ontdoen dat die 7 jaar eerder metaforisch of symbolisch dan wel factueel moet begrepen worden. Soms immers staan de details van de realiteit ten dienste van het verhaal, en is waarheidsgetrouw op een ander niveau belangrijker dan een objectief meetbare realiteit.
Searching for the wrong-eyed Jesus is prachtig, door het passende tempo, de schitterende verhalen, de prachtige muziek en het geheel dat van al die elementen gebrouwen wordt.
Hier is alvast de trailer :
Hier is alvast de trailer :
Geen opmerkingen:
Een reactie posten