17 april 2010

Gezien : In the company of men

Dit is een mannenfilm ; niet zoals een film met Chuck Norris of Bruce Lee, maar een film over mannen, in een echte mannenwereld, met een verhaal dat helemaal vanuit een mannenstandpunt bedacht en uitgewerkt is. En ik bedoel dit niet vriendelijk of complimenteus, want de mannen in In the company of men zijn van het soort dat vrouwen ongetwijfeld zullen omschrijven als haaien, macho's en male chauvinist pigs.


Chad en Howard moeten voor hun bedrijf zes weken naar een nieuw kantoor in een andere stad, waar ze een project moeten opstarten. Deze jeugdvrienden zijn allebei net gedumpt door hun vriendin en ze besluiten van de nood een deugd te maken én meteen eens voorgoed wraak te nemen op vrouwen, die eigenlijk leugenachtige krengen zijn die je toch alleen maar pijn doen... In de zes weken in de nieuwe stad zullen ze beiden hetzelfde muurbloempje versieren tot ze helemaal weg is van hen (muurbloempjes kunnen immers niet met zoveel aandacht om, dat is algemeen geweten), en dan zullen ze haar tegelijk dumpen zodat vrouwen óók eens voelen hoe het is om gekwetst te worden. En beide vrienden kunnen dan rustig op hun vliegtuig terug naar huis, wetende dat ze tenminste éénmaal in hun leven zelf controle genomen hebben over het leven. Dat is het plan, maar uiteraard komen er verwikkelingen, en die wil ik hier niet verklappen, maar laat we me wel stellen dat de mannen in deze film er allesbehalve mooi uitkomen.


Het hele bedrijfssfeertje (een echte company of men, waar een soort neanderthalermentaliteit heerst van "eet of word gegeten" en "survival of the fittest") is al bepaald vrouwonvriendelijk en de sexistische en vrouwonvriendelijke commentaren zijn niet van de lucht. Nee, mannen komen hier niet bepaald als de meest edele wezens naar voren.
Maar, vrouwelijke lezers, als het een troost mag zijn : sommigen onder hen krijgen uiteindelijk mooi lik op stuk. Het maakt de film ook voor vrouwen de moeite waard om helemaal uit te zitten... En dat verdient een op zich uitstekende film als deze wel.

Geen opmerkingen:

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.