29 september 2008

Elk lied gaat over mij...

Als ik me goed herinner (correct me if I'm wrong) vertelt het hoofdpersonage in High fidelity van Nick Hornby (ook magistraal verfilmd trouwens...) ergens in het begin van het boek, terwijl hij filosofeert over de vraag of liedjes over gebroken harten je ongelukkig maken dan wel of je daar naar luistert omdat je ongelukkig bent : "elke liedje gaat dan over mij, beschrijft nét wat ik voel, lijkt wel geschreven met mij voor ogen, mijn verdriet, mijn breuk,..."
Het is een gevoel dat ik al vaak heb herkend, en waar ik zelfs aan wil toevoegen dat je het ook als je verliefd wordt, kan hebben : het lijkt wel alsof iemand ooit wist dat nét jij nét zo verliefd zou worden op nét die fantastische persoon...
In deze turbulente tijden (voor mij persoonlijk bedoel ik hier nu even...) is dat gevoel in alle hevigheid terug. In elk liedje zit wel iets dat verwijst of naar mijn gelukzalig gevoel of naar mijn verdriet, de twee emoties die zich momenteel (soms in rotvaart) afwisselend van me meester maken.
Het is zelfs zo dat er liedjes zijn die zo mooi over verdriet gaan, dat ze zelfs bij mijn geluk de perfecte soundtrack vormen op één of andere, niet uit te leggen manier... (maar daar postte ik elders ook al over...)
Maar bovenal ben ik blij met alle mooie, echte muziek, die ergens over gaat (tekstueel én muzikaal), omdat ze mij helpen ver voorbij waar ik dat kan uitleggen...

PS Ik heb het boek zelf niet, dus als iemand letterlijk kan citeren uit het boek (de passage waarnaar ik verwijs), dan mag dat gerust in de "bijgedachten"...

23 september 2008

Gelezen (22)

Boeken van Hanif Kureishi dragen altijd mijn interesse weg, en als in De Morgen dan nog een heel uitgebreide recensie verschijnt van dit boek, geschreven door Paul Verhaeghe, de psycho-analyticus die net voor de eeuwwende zowaar een boektopper schreef (Liefde in tijden van eenzaamheid : drie verhandeling over drift en verlangen), en van wie ik nog les kreeg, dan is mijn nieuwsgierigheid helemaal geprikkeld.
In Dit moet je weten maken we kennis met de Londense psycho-analyticus Jamal, voor wie geheimen zijn broodwinning zijn. In een verhaal waarin gewisseld wordt tussen zijn jeugdherinneringen in de jaren '70 en zijn huidig leven, blijkt hijzelf echter ook een groot geheim mee te dragen. Kureishi slaagt erin om in dit verhaal rake observaties over het leven en van Freudiaans-Lacaniaanse psycho-analyse doordrenkte doordenkers rond te strooien, in zijn gekende vlotte, vaarthoudende stijl. Het maakt dat ik van dit boek minstens zo genoten heb als destijds van The black album. Met volle voeten staan Kureishi en hoofdpersonage Jamal in London (dat op het eind van het verhaal opgeschrikt wordt door de aanslagen op de metro en de bus), in de Pakistaanse gemeenschap aldaar en in de twintigste en eenentwintigste eeuw.
Vierhonderd en zestig bladzijden lang valt er te genieten van de verhaallijnen en de prachtige stijl... Ik kijk nu al uit naar het volgende boek van Hanif Kureishi...

16 september 2008

Festival van het amateurtheater : Bloed en Liefde


Na een infovergadering voor kandidaat-vrijwilligers bij het Gentse Cultuurcentrum Circa, mocht ik een voorstelling op het festival van het amateurtheater (in de Minardschouwburg) meepikken.
Het gezelschap Klokke speelde een "dolkomisch, middeleeuws drama", Bloed & Liefde, geschreven door Godfried Bomans. In dit stuk probeert Philips van Bourgondië zijn geliefde gravin Jacoba van Beieren te heroveren nadat ze geschaakt werd door de Spaanse koning Karel V. Hij wordt bijgestaan door zijn vrienden, waaronder een (valse) Iwan de Verschrikkelijke, tsaar van Rusland, en keizer Maximiliaan van Oostenrijk. Een heleboel historische figuren passeren aldus de revue, zich er terdege van bewust dat ze in de Middeleeuwen te situeren zijn. Dat de historische werkelijkheid van ondergeschikt belang is, mag blijken uit het feit dat de figuren niet eens in dezelfde tijd leefden, en dat ze voortdurend refereren naar gebeurtenissen die nog moeten plaatsvinden (vanuit middeleeuws perspectief dan toch...)
Er wordt trouwens duchtig gespeeld met de verhouding tussen werkelijkheid en toneel (op het eind beklagen de resterende overlevenden zich erover dat het aangerichte bloedbad eigenlijk de schuld is van het publiek en dat zij zich aan hun lot niet kunnen onttrekken, aangezien de auteur hen al tot deze woorden heeft veroordeeld). Ook de verteller, die het stuk "inleidt", speelt met dit gegeven.
Gelachen hebben we wel, en wat is het toch vermakelijk om sappig Gents uit Spaanse monden te horen weerklinken en "Roessisch" te horen debiteren... Het was een bijzonder vermakelijke voorstelling, met veel en dikke knipogen. De enscenering (met heel wat wielerattributen en -kostuums) verhoogde het ietwat bevreemdende effect en de klassiek aandoende koren (die in het begin zichzelf mits een plakkaat kenbaar maken als "novemberwind") verhullen op prachtige wijze het ontbreken van toneelknechten om het decor tussen de bedrijven (die in elkaar overlopen) aan te passen.
Deze voorstelling verdiende een groter publiek !

14 september 2008

Gezien : Los

Deze voormiddag was ik uitgenodigd om de nieuwste film van Jan Verheyen, Los, in avant-première te gaan bekijken.
De regisseur gaf in zijn inleiding (jaja, hij was hoogstpersoonlijk aanwezig !) al aan dat hij in de film het boek van Tom Naegels zo trouw mogelijk heeft verfilmd qua sfeer. Inderdaad zag je in het verhaal enkele actualiseringen, maar zoals beloofd, bleef de sfeer van het boek, dat ik enkele jaren geleden las, goed bewaard.
Verschillende thema's (de multiculturele samenleving, racisme, euthanasie,... maar ook het wezen van liefde, keuzes maken, vriendschap, het spanningsveld tussen idealen en actie,...) kwamen behoorlijk expliciet aan bod, en een verdienste van deze film is zeker dat het (verhaal van het) boek toegankelijk gemaakt wordt voor een groter publiek.
We volgen Tom Naegels, die op de redactie werkt voor de grootste krant uit Antwerpen, en reportages maakt waarin hij meestal portretten mag maken van opmerkelijke figuren (een éénmanscomité TEGEN een speelstraat, een man die per se met zijn ezel de Ring op wil,...). Tijdens een reportage over een inburgeringscursus leert hij een mooie Pakistaanse vrouw kennen. Dat maakt zijn leven wat ingewikkelder, want hij staat op het punt met zijn vriendin een huis te kopen. In dezelfde periode belandt zijn bompa in het ziekenhuis : wat eerst een maagzweer leek, blijkt kanker. De man wordt weliswaar van zijn kanker genezen verklaard, maar het leven in het ziekenhuis blijkt een ware beproeving te zijn en hij vraagt euthanasie. Intussen staat in Antwerpen ook Jamal op, een nieuwe leidersfiguur voor de allochtonen. Rellen in de stad werpen ook hier een zware schaduw over het leven van de personages in de film...
De film snijdt dan wel -zoals gezegd- "zware" thema's aan, maar de toon blijft afwisselend grappig, ontroerend, af en toe wat ingetogen en bevat ook enkele rake observaties. Een zekere luchtigheid blijft bewaard, en nét dat maakt de film "publieksvriendelijk"...
Zowel het boek als de film vind ik een aanrader. Het boek vind je in de boekhandel of je bibliotheek, de film loopt vanaf komende woensdag in heel wat zalen...

12 september 2008

Proeven van poëzie


In samenwerking met het Poëziecentrum biedt Vormingplus een vorming aan, gespreid over 5 zaterdagvoormiddagen, waarin kennis kan gemaakt worden met (nederlandstalige én ook een beetje Zuid-Afrikaanse) poëzie.
Morgen start ik deze vormingsreeks. Wat mij immers vooral interesseert, is wat een gedicht nu precies goed maakt. Waar moet je als lezer op letten ? Wat helpt om ten volle te kunnen genieten van gedichten ? En ik ben ook wel wat benieuwd naar welke hulpmiddelen je hebt om als lezer "binnen te geraken" in een gedicht, wat me soms niet zo makkelijk lijkt.
Ik heb wel wat affiniteit met gedichten (heb hier verscheidene bloemlezingen staan, van individuele dichters, maar ook de bloemlezingen die Gerrit Komrij maakt... ; ik put graag uit gedichten voor klik de gedachte ; ik lees mijn kinderen graag gedichten voor ; ...). Maar toch merk ik dat er obstakels zijn die moeten overwonnen worden om echt thuis te raken in poëzie, en ik hoop dat deze vorming me een stuk op weg zal helpen.
Twee boeken van Gerrit Komrij bieden ook een beetje wat ik van een vorming als deze verwacht : in In Liefde Bloeyende en Trou Moet Blycken bespreekt hij gedichten en legt zowel globaal als soms regel per regel of alinea per alinea (behoorlijk) precies uit waarom dit gedicht zo goed wérkt...
Ik geloof dat een goede leraar, die je de weg wijst, soms nodig is om ten volle te kunnen genieten van iets, ergens enthousiast voor te raken of ergens kennis over te verwerven... Zowel Komrij als (hopelijk) deze vorming zouden voor mij de goede leraars moeten worden voor de poëzie...

07 september 2008

Gratis Caféconcerten in Vooruit

Dankzij de nieuwsbrief van Vooruit werd ik deze week op de hoogte gesteld van enkele interessante (en bovendien gratis) concerten die op stapel staan in Kunstencentrum Vooruit in Gent.
Het meest in het oog springende concert is op donderdag 20 november. Dan speelt het Amerikaanse Shearwater om 22u in het Vooruit Café. Shearwater is op de blog-o-sfeer een populaire indie-rockband, die dit jaar het mooie Rook uitbracht, hun vijfde album intussen al. De band treedt dit jaar ook nog op op De Nachten en het Crossing Border Festival. Bovendien mogen ze touren in het voorprogramma van Coldplay... Je kan enkele songs beluisteren op hun site en op hun MySpace.
Enkele concertdata in de lage landen op een rijtje :

Tracht hen zeker op één van deze data te zien : het zal je niet spijten...

Andere Caféconcerten in Vooruit :

02 september 2008

Bijlokefestival

Op 6 september opent het Muziekcentrum De Bijloke haar werkjaar met het (gratis) Bijlokefestival. Een heel divers programma moet zo veel mogelijk mensen laten proeven van het aanbod van dit muziekcentrum, met naast (uiteraard) klassieke muziek ook wereldmuziek. Ook voor de kinderen is er een muzikale smaakmaker voorzien.


Het programma :

Doorlopend instrumentententoontstelling en atelier instrumentenbouw
15u en 17u : Abrikoosje, het Appelflapje (familievoorstelling)
18u, 19u, 20u, 21u en 21u30 : InterInterInter
19u : Frescamente (Darius Milhaud, Igor Stravinsky, Charles Camilleri)
20u : Les Muffatti (brengen muziek van Händel en Corelli)
20u : Spectra Ensemble (Karel Goeyvaerts, György Kurtag)
20u30 : Spiegel Spring Quartet (Alexander Borodin, Guillaume Lekeu)
21u : Ghada Shbeir en Osama Abdulrasol (liederen uit de Armeens-Syrische traditie)
21u30 : Blindman [4x4] strings (Zoltan Kodaly, duo voor viool en cello)
22u : Ronald Brautigam (Chopin, balladen en walsen)
22u : Scherzi Musicale (Monteverdi, arie & duetti)
22u45 : Spectra Ensemble (Julius Eastman)
23u : Gran Septeto La Academia (tango)

Het Bijlokestival is gratis voor iedereen. Reserveren is echter aangeraden. Dat kan via de website www.debijloke.be, e-mail tickets@debijloke.be of op 09/269.92.92