14 maart 2011

The Apartments

In de jaren negentig maakten bands als Stereophonics, Supergrass, Pulp en Blur ons bewust van een Groot-Brittannië dat niet enkel druilerig en mistig is, maar ook zonnige zomerdagen telt, uitgelaten joelende tieners herbergt en aanstekelijke melodietjes voortbrengt. Ze konden natuurlijk terugvallen op een langere traditie waarin onder meer The Kinks en The Beatles een onevenaarbare plaats innemen. Britpop heette het fenomeen, en er was natuurlijk ook de andere kant, met het vuilgebekte Oasis of de weltschmerz ademende Manic Street Preachers. Britpop is voor menigeen verantwoordelijk voor enkele van de mooiste muzikale herinneringen aan die fin-de-siècle.

The Apartments hebben 'Drift' uit 1992 opnieuw uitgebracht als teaser voor het later dit jaar te verschijnen album van frontman Peter Walsh. De Australiërs passen echter verbazingwekkend goed in bovenstaand rijtje, al hoor je in 'Knowing You Were Loved' echo's van een band als The Triffids, en in opener 'The Goodbye Train' een vleugje Crowded House. Als kennismaking met hun muziek kan deze heruitgave tellen.

De sfeer van toen komt ten volle terug, en behalve bovenvermelde Britpop-referenties herkennen we ook flarden Aztec Camera en The La's. Het is overigens niet allemaal rozengeur en zonneschijn, wat onder meer mag blijken uit het weemoedige 'Mad Cow'.

Het 10 songs tellende album werd op deze re-issue aangevuld met 3 demo-versies uit 1986, waaronder één voor het op dit album verschenen 'On Every Corner', een springerig popdeuntje dat in de demo-versie minder opgewekt klonk, als met een depressieve ondertoon. Opmerkelijk is vooral dat een band die reeds in 1979 haar eerste sporen verdiende en die uit Australië komt, zo nauw aansluit bij wat toch typisch Brits schijnt te zijn.


Je vindt deze recensie ook hier terug op Indiestyle.be

1 opmerking:

elke zei

Aztec Camera! Ik hoorde die laatst op de radio en ik dacht: dat was toch mooi. Ga direkt zoeken welk nummer het was.

(en ja, ik besef dat ik hier een detail uit de tekst gelicht heb)

Klik op oranje tekst om de links te volgen en blauwe links voor de mp3's.