07 mei 2008

Olympische Spelen 2016


Naar aanleiding van de recente incidenten omtrent de mensenrechtensituatie in China en de Olympische zomerspelen die in Peking zullen plaatsvinden, raakten reeds meerdere kandidaturen bekend voor de organisatie van de Spelen in 2016.

Vreemd genoeg zijn het vaak niet de regeringen, maar eerder oppositiegroeperingen in landen als Birma, Soedan, Kazachstan, Kenia en Somalië, die de kandidatuur voor hun land voordragen.

Een woordvoerder van de Birmaanse oppositie stelt : "De huidige internationale respons die de Spelen in Peking teweegbrengt, kan ook in ons land een positieve invloed hebben op de mensenrechten. Waar alle andere eerdere middelen faalden, kunnen we enkel nog hoopvol uitkijken naar de toewijzing van de Olympische Spelen aan ons land." Woordvoerders van de kandiderende organisatiecomités blijken niet blind voor de financiële moeilijkheden die een toewijzing zouden kunnen teweegbrengen, maar hopen dat partnerships met private sponsoren en met westerse Ministeries van Ontwikkelingssamenwerking genoeg "witte olifanten" zal opleveren om de accomodaties toereikend te laten zijn voor het vierjaarlijkse sportevenement. "Natuurlijk zal geen Somaliër daarna kunnen zwemmen in het 50-meterbad en ook de aanleg van een parcours voor het wildwater kanoën zal weinig nut hebben, maar dat is natuurlijk ook niet onze hoofdzorg," aldus een Somalische kandidaat-organisator.

Ook Vlaanderen stelt zich opnieuw kandidaat. NVA-voorzitter Bart De Wever hoopt dat de internationale gemeenschap, die nu enkel tussenkomt om het beleid (dat "toch enkel dient om Vlamingen in Vlaanderen te beschermen tegen imperialisten van over de (taal)grens, zoals met onze wooncode") van de Vlaamse overheid te bekritiseren, eindelijk oog zal krijgen voor de talloze kaakslagen die de fiere Vlaamse Leeuw werden en worden toegebracht.

Als tegenzet hebben ook de franstaligen in de Brusselse rand de faciliteitengemeente al voorgedragen als locatie voor de fel begeerde zomerspelen. "Zoland het minderhedenverdrag niet geratificeerd wordt door de Vlaamse regering en de democratisch verkozen burgemeesters niet benoemd worden -en dat zou weleens tot in 2016 kunnen duren...-, willen wij alle middelen benutten om onze benarde positie te verbeteren en internationaal onder de aandacht te brengen". Ietwat verrassend lijkt de gezamenlijke kandidatuur van Linkebeek, Kraainem en Wezembeek-Oppem toch over de beste troeven te beschikken. "De nabijheid van een internationale luchthaven en het Koning Boudewijnstadion, de grote financiële mogelijkheden van de gemeenten en hun inwoners en de grondige kennis van een wereldtaal als het Frans bij het merendeel van de bevolking zijn onze voornaamste troeven," zo verklaart een lid van het organisatiecomité Linkebeek-Kraainem-Wezembeek-Oppem 2016.