28 december 2020

Top albums: 40 - 31

40. Sharpen, moving - Various artists


Het was één van de toevallige platen waar ik op stuitte tijdens dit jaar, dankzij een tip van een ex-Indiestyle-collega. Deze dance-verzamelaar werpt een licht op hoekjes binnen het genre die minder bekend zijn en staat vol opmerkelijke songs uit diverse subgenres.

39. I'd rather lead a band - Loudon Wainwright III with Vince Giordano & The Nighthawks


Binnen het oeuvre van deze singer-songwriter (die eigenlijk zelden teleurstelt) is dit album een buitenbeentje, omdat hij ervoor koos samen te werken met een heus uitgebreid combo en zichzelf in de gedaante van een crooner te hijsen. Hij zingt jazz standards uit de eerste helft van de vorige eeuw en deze nieuwe sound laat ons met heel andere oren naar hem luisteren.

38. Reunions - Jason Isbell And The 400 Unit


Hartverwarmende americana is een handelsmerk van Jason Isbell en dat bewees hij ook dit jaar weer. Laat buiten de wind maar guur waaien, binnen met een glas whiskey merk je daar amper iets van en al zeker niet als je op de achtergrond deze plaat laat klinken.

37. A hero's death - Fontaines D.C.


Op dit album koos Fontaines D.C. veel meer dan op de voorganger consequent voor postpunk om uiting te geven aan een gevoel van machteloze berusting. Hoop is er amper te bespeuren maar het is muzikaal allemaal van zo'n uitgebalanceerde schoonheid dat je toch geniet van deze nummers.

36. Missy Sippy All Stars vol. 1 - Missy Sippy All Stars


Dit is de tweede en laatste compilatie in deze lijst en het verschil met de vorige (op nummer 40) kon amper groter zijn. Muzikanten die vaak samen jammen in het Gentse muziekcafé Missy Sippy laten hier het beste van zichzelf horen, verzameld rond Tiny Legs Tim. Je ontdekt via deze plaat de beste bluesmuzikanten die ons land rijk is en staat wellicht versteld hoe levend het genre ook bij ons is.

35. KiCk i - Arca


De Venezolaanse wordt terecht beschouwd als één van de meest vernieuwende artiesten van de voorbije jaren en ook op deze plaat is het weer raak. Helemaal overtuigen om tot de absolute top van dit jaar te behoren deed ze niet maar je kan er niet om heen dat er ook dit keer weer prachtsongs op staan, met als absoluut hoogtepunt Time.

34. Elders - Yadayn


Omdat ik al eerder muziek van Yadayn ten berde bracht op deze blog en ik blijkbaar niet ver woon van zijn huis, dropte hij na een mailtje zijn nieuwste plaat in de brievenbus. En zonder twijfel is Elders de mooiste plaat die hij al maakte. Hij liet zich inspireren door zijn reis naar Iran en de relaties die hij met mensen daar aanknoopte en dat vertaalt zich muzikaal in een mooie symbiose tussen traditionele Iraanse muziek, field recordings die hij er opnam en zijn eigen rustige gitaarspel zoals dat op de drie voorgaande albums ook al te horen was.

33. DEEWEE sessions vol. 01 - Soulwax


De broers Dewaele kregen de kans voluit te experimenteren met één van de dertig EMS Synthi 100-synthesizers die er bestaan. Voor zover ik weet, is dit het enige album dat volledig met de klanken van die synthesizer is gemaakt, die zo groot is als een kamer. Ze verkennen de mogelijkheden in die mate dat de zes songs heel verscheiden klinken en ze tonen maar weer eens hoe Soulwax er telkens in slaagt de opmerkelijkste songs te fabriceren op basis van één idee of in dit geval: één instrument.

32. Reset - Bààn


Drie instrumentale songs van het Brusselse duo vraagt inspanning van de luisteraar maar die wordt daar rijkelijk voor beloond met een plaat die je telkens besluipt, zich terugtrekt om dan alsnog toe te slaan. Het resultaat is verbluffend en wijkt zo ver af van het bekende muzikale pad dat er amper radiostations zijn die dit hun programmatie in durven smokkelen. Dat vind ik nu eens heel heel jammer...

31. Punisher - Phoebe Bridgers


Misschien doe ik Phoebe Bridgers oneer aan door haar hier al te positioneren in mijn lijst maar de waarheid is dat ik deze plaat eigenlijk niet vaak beluisterde. Nochtans is dit een mooie plaat, die niet om aandacht smeekte maar die internationaal wel kreeg (alsook veel waardering). Voor mijzelf is deze plaats terecht gezien het aantal luisterbeurten en de mate waarin ik erdoor geraakt werd, zeker in vergelijking met de albums die de komende dagen nog volgen.

Beluister hieronder de playlist met uit elke plaat één song:

Geen opmerkingen: