30 december 2020

Top albums: 20 - 11

20. Queens - Matt Watts


Van alle albums die ik heb van Matt Watts is dit bij uitstek het beste. Daar zitten de gastmuzikanten met al veel kilometers op de teller ook voor iets tussen, maar vooral de keuze van Watts zelf om breder te gaan dan het toch vooral folkgerichte geluid van weleer is een verbetering. Alleen al de manier waarop hij Billy Jean covert en er de kwetsbaarheid uit in het voetlicht plaatst, verdient alle lof.

19. Ghosts - Cowboy Junkies


Met All that reckoning uit 2018 hadden Cowboy Junkies nog maar eens hun kwaliteit bewezen. Twee maand na die release overleed de moeder van de drie stichtende leden van de band en oorspronkelijk zou dit als deel van een dubbelalbum uitgegeven worden als speciale editie van de plaat uit 2018 maar corona stak daar een stokje voor en zo geraakten deze nummers via streamingplatformen al aan hun release eind april. Deze nummers zijn het mooiste eerbetoon dat de overledenen zich kon wensen.

18. Blackbirds - Betty LaVette


Er stonden al enkele soulalbums in deze lijst maar deze is toch de mooiste van het jaar, hoewel ze duidelijk ook zwaarder op de hand is en droeviger dan die van Swamp Dogg of Sharon Jones. Ze zet dan ook waarlijk prachtige versies neer van onder meer Strange fruit van Billie Holiday en Blackbird van The Beatles.

17. Shore - Fleet Foxes


Met hun plaat keerden ze terug naar de sound van hun debuut en de EP Sun giant en dat was heuglijk nieuws. Zonder al te veel tierlantijnjes en met prachtige samenzang maakten ze een bijzonder sterke plaat.

16. Bejahung - Elefant


Het Gentse Elefant zorgde voor een schijnbare paradox met deze plaat over samenkomen en volmondig "ja!" zeggen tegen het leven (in januari was corona nog veraf) terwijl ze muzikaal vervreemding zoeken in dissonante en chaotische geluiden. Het resultaat is een bijzonder vreemde plaat waartegen geen verzet helpt.

15. Deleter - Holy Fuck


De dansvloer, waar deze plaat je naartoe jaagt, zagen we dit jaar heel weinig maar gelukkig werkt ze ook prima in de living. Het is een blije plaat geworden waarmee de Canadezen ons dit jaar wisten in te pakken.

14. Rough and rowdy ways - Bob Dylan


Na kerstplaten en croonercovers heeft Bob dit jaar weer gewoon een typische Dylanplaat gemaakt en het is zijn beste sinds Tempest (waar ze niet kan aan tippen maar dat sluit absoluut niet uit dat ze bijzonder goed is). Hij eindigt deze plaat met het monumentale Murder most foul, een meer dan een kwartier durend epos over de moord op JFK, dat meteen de andere mokersong van een Dylansong (Hurricane) in herinnering brengt. Dit keer is het niet de woede die overheerst maar dit is een tijdsdocument van dat vreemde jaar.

13. In and out of the light - The Apartments


Dit is misschien wel de beste winterplaat ooit van het Australische project van Peter Milton Walsh dat ergens het midden houdt tussen Prefab Sprout en Deacon Blue (die zelf ook een nieuwe plaat afleverden dit jaar). Hij roept kersttruien, glühwein en kerstbomen in de hoek van de kamer op.

12. Wednesdays - Ryan Adams


Mijn lief heb een running gag tussen ons waarbij we een uitgebreid verhaal vol details altijd definiëren met "ik weet het nog heel goed, het was een woensdag". Daar moest ik eerst aan denken bij de titel van deze plaat. Die gedachte moest echter plaats maken voor bewondering voor de manier waarop Ryan Adams eindelijk nog eens een echt heel goeie plaat maakte. Ja, hij kreeg een shitload over zich heen toen bekend raakte dat hij diverse vrouwelijke collega's seksueel geïntimideerd had (waarvoor hij zich intussen verontschuldigde). Sommigen vonden deze plaat toch moeilijk te waarderen omdat ze een soort excuus zou zijn voor zijn gedrag (sommige songs lijken te verwijzen naar het gebeurde, al was de plaat eigenlijk al af voor de verhalen naar buiten kwamen). Maar dit is gewoon het beste in lange tijd dat de man gemaakt heeft.

11. Articulation - Rival Consoles


Dit is een warme reis door een woud van klanken die tegen allerlei dance-genres aanschuren. Bovendien klinkt ze ook nog eens behoorlijk vrolijk. Deze plaat zal een ontdekking zijn voor wie moderne muzikale muziek herleidt tot boenke-boenke. Rival Consoles laat zien hoe diepgelaagd je met moderne instrumenten, technologie en opnametechnieken kan gaan.

Beluister hieronder de playlist met van elk album één song:  


Geen opmerkingen: