15 december 2020

Stay Inside


Emo, voor velen van mijn generatie, muzikaal grootgebracht met grunge (Nirvana) en dance (Underworld), is dat een bijna een scheldwoord voor bombastische muziek die een (laat) graantje wou meepikken van de revival van zware gitaren. Dat deze muziek echter ook best wel wat moois opleverde, zullen ze na een vijftal speciale bieren en met enige tegenzin nog wel toegeven. 

Het vuur van de emo blijft intussen brandende, onder meer dankzij de Deense band Stay Inside dat met debuut Viewing dit jaar het beste van dat genre gewoon als ware het een compilatie bijeenschreef. Toepasselijke bandnaam trouwens om te debuteren in het coronajaar...

Songs als Revisionist, Ivy en Wake drijven op eenzelfde patroon waarin de gitaren de wanhoop lijken uit te schreeuwen, iets waar de zanger intussen ook meer dan verdienstelijk aan meewerkt. Een rustiger nummer als Divide lijkt dan weer een beetje op twee gedachten te hinken en mist daardoor de kans zich te ontwikkelen tot een goeie popsong. Toch is dit album in zijn geheel meer dan aardig en hoef je je dus absoluut niet te schamen om mee te zingen op dit emodebuut.

Je kan hun plaat hieronder beluisteren en hier kopen via hun Bandcamp-pagina:

Geen opmerkingen: