26 december 2020

Muzikaal jaaroverzicht 2020 + top albums (75 - 51)


Het is onnodig te zeggen in welke mate corona het jaar 2020 bepaald heeft. De lockdown(s) en het telewerken, het isolement en het "blijf in uw kot" vormden een aanleiding om meer dan ooit muziek te beluisteren. De muziek bood troost soms, maar soms werd het ook even te veel. Toch maakten veel mensen er het beste van en zoals in bovenstaande foto leidde het tot creatieve manieren om via muziek mensen blij te maken. Er waren ook artiesten die van de lockdown gebruik maakten om muziek op te nemen, soms individueel, soms via electronische kanalen samen met anderen. Het leverde zogenaamde lockdownalbums op waarvan er zelfs waren die echt heel goed waren (je zal er eind deze week één terugvinden in de top tien van mijn albumlijst van 2020).
Het aanbod blijft enorm groot en dus is dit overzicht en deze rangschikking van albums die dit jaar uitkwamen, arbitrair in die zin dat het enkel platen bevat die ik dit jaar hoorde (en genoeg beluisterde om er op deze blog een review van te schrijven). Dat verklaart onder meer de afwezigheid van Idiot prayer van Nick Cave, een plaat die zo intimiderend dicht op het vel kwam te zitten dat ik er maar weinig naar durfde luisteren en ze al helemaal niet waagde te onderwerpen aan mijn (kritisch) oordeel. Misschien was deze plaat anders wel de nummer één van dit jaar geworden.
Verder heb ik EP's buiten beschouwing gelaten voor dit overzicht, al verschenen er werkelijk goede die je kan uitzoeken op deze blog.
De komende dagen mag je mijn persoonlijke top 50 in vijf afleveringen verwachten. De review zit altijd als link onder de albumtitel, onder de artiest vind je een link naar zijn/haar/hun website. Vandaag geef ik een overzicht van de 25 albums die de top 50 niet haalden maar toch gerangschikt werden en stuk voor stuk ook al de moeite waren:

75. Adrift - Lyenn
74. Color theory - Soccer Mommy
73. Burial songs - Ansatz Der Maschine
72. X: the godless void and other stories - ...And You Will Know Us By The Trail Of Dead
71. Firepool - High Hi
70. Random desire - Greg Dulli
69. Amazones power - Les Amazones d'Afrique
68. Song for our daughter - Laura Marling
67. Rock bottom rhapsody - Pokey LaFarge
66. The vessel - Gianni Marzo
65. Kingdom of roots - If Anything Happens To The Cat
64. Love - Torgeir Waldemar
63. Countless branches - Bill Fay
62. Be up a hello - Squarepusher
61. Ex mortis - Jozef van Wissem
60. Oh paradise - Mintzkov
59. Song machine, season one: strange timez - Gorillaz
58. Manes - Ben Bertrand
57. U-void synthesizers - Machine Girl
56. Organic creatures - Catalina Vicens
55. The juice - G. Love And Special Sauce
54. Migration stories - M. Ward
53. Grande est la maison - Cabane
52. Kitchen sink - Nadine Shah
51. Sign - Autechre

Geen opmerkingen: