18 november 2020

Thelonious Monster


In het zog van de grunge waren gitaarbands de helden van de jaren negentig, toch een tijdlang, en naast de grote namen passeerden af en toe groepen die één interessante plaat afleverden die aandacht trok en verder vooral in de anonimiteit ploeterden. Zo'n band is Thelonious Monster, dat nochtans met Beautiful mess in 1992 verdiend plaatsen verwierf op de festivals die de gitaarbands omarmden. Samenwerkingen met Michael Penn, Tom Waits en Soul Asylum-leden Dave Pirner en Dan Murphy sierden die plaat, maar intussen dronk frontman Bob Forrest zich de ene gênante situatie na de andere in en zo verdween Thelonious Monster weer uit beeld.

Afkicken en een hernieuwde roeping als een soort maatschappelijk werker die ex-drugsverslaafden helpt bij hun rehabilitatie worden zijn nieuwe leven. De gebeurtenissen in de VS van het voorbije jaar laten hem niet onberoerd en na de moord op George Floyd steunt hij de Black Lives Matter-beweging. Terwijl zijn landgenoten zich opmaken voor zeer belangrijke verkiezingen, brengt hij met zijn bandleden Oh monster uit.

Gelukkig wordt er nog steeds uit het vaatje der gitaarsongs, zwaar leunend op punkrock, getapt en dat gebeurt op meer dan verdienstelijke wijze. Opener Disappear klinkt bijzonder stevig. Trouble klinkt ingehouden maar overtuigend. Met Elijah durft hij psychedelische elementen binnen te halen in het nummer en Sixteen angels is het broeierige jazzy hoogtepunt van deze plaat.

In Buy another gun kunnen we ons niet van de indruk ontdoen dat de woede die Forrest voelde bij de gebeurtenissen om zich heen, hem meer inspireerde tot bijtende teksten dan dat hij zijn aandacht ook richtte op een even bijtend arrangement. Het toont ook het gelaat van een artiest die net iets teveel in zijn eigen verleden en in idealen blijft steken om een werkelijk grootse plaat te maken. Maar de totaalscore voor dit album is toch ruim over de helft en dus slaagt hij zonder problemen.

Beluister hieronder de volledige plaat, die je hier kan kopen via hun Bandcamp-pagina:

Geen opmerkingen: