22 juni 2020

Neil Young


In 1975 al maakte Neil Young de plaat Homegrown die nu pas het licht ziet. Toen koos hij ervoor om Tonight's the night, een donkerder plaat, uit te brengen en liet hij deze in de kluis liggen. Nu, 45 jaar later, maken we alsnog kennis met de songs, al waren er enkele van die alsnog ergens op platen verschenen waren. Maar nu zijn er dus niet enkel de nooit eerder uitgebrachte songs maar vooral ook het geheel dat toen bedoeld was om de mogelijke opvolger van Harvest te worden. 
Het voelt dan ook een beetje als een retro review maar laten we toch maar van wal steken. En eerst en vooral opmerken dat deze plaat mooi aansluit bij de americana van Harvest. Luister maar naar songs als Love is a rose (een vintage rustige Neil Young-song), We don't smoke it no more (gelardeerd met een bluespiano) en Little wing waarop de mondharmonica en het gitaartokkel de boventoon mogen voeren. Florida is erg ontypisch, met gepraat boven wat vooral als gepiep klinkt, en kan daarom niet echt mijn enthousiasme wegdragen maar daartegenover staat dan de titelsong, één van de mooiste nummers op deze plaat, waarin je ook al een beetje de zijn gitaar teisterende Young van later hoort en met een refrein dat instant meezingbaar is. 
Er zijn nog betere platen dan deze voor wie wie wil kennismaken met de Canadees maar misschien zullen jonge zieltjes via deze weg alsnog op het juiste spoor gezet worden.

Beluister hieronder de volledige plaat:

Geen opmerkingen: