09 juni 2020

Mark Olson en Ingunn Ringvold


Eén van de mooiste platen uit de jaren negentig is zonder twijfel Hollywood town hall van The Jayhawks. Intussen moet die groep het allang zonder Mark Olson doen, die zelf ook allesbehalve stilgezeten heeft: onder meer nam hij met de Original Harmony Ridge Creek Dippers (met onder meer zijn (intussen ex-)vrouw Lucinda Williams) zeven albums op, er waren enkele solo-platen en samenwerkingen waaronder dit de derde release is samen met Ingunn Ringvold. Deze Noorse zangeres en multi-instrumentaliste maakte zelf drie platen alvorens haar wagentje vast te hangen aan dat van Mark Olson, met wie ze vanaf 2012 meeging op tournee.
Magdalen accepts the invitation is het meest recente resultaat van die samenwerking. De tien songs die we erop horen, luisteren aangenaam weg, veroorzaken geen rimpeling in de luisterervaring en soms lijkt het alsof de liedjes tot hun kern gereduceerd worden en dan doet het duo me zelfs een beetje denken aan Daniel Johnston (al kunnen ze beiden duidelijk beter zingen), zoals in 31 patience games. Met de borstel even gedrenkt in de verf der country zijn dit vooral nummers die de eenvoud van veel singer-songwritermateriaal uitstralen. De arrangementen zijn rechttoe-rechtaan, zonder tierlantijnjes en opsmuk, als een ongeschminkte vrouw (die er toch nog heel goed uitziet).

Je kan deze plaat hier in een luxe-editie (enkel nog op vinyl, de CD is al uitverkocht) kopen via de Bandcamp-pagina van Mark Olson en alvast hieronder beluisteren:

Geen opmerkingen: