17 juni 2020

Indigo Girls


Het zijn fijne herinneringen die opgeroepen worden door Closer to fine van Indigo Girls, een nummer uit 1987 al. Nochtans is dat in mijn geheugen niet bepaald een gelukkige periode in mijn leven, maar iets in de eenvoud van de song en een nostalgisch gevoel naar de radio op zondagnamiddag, met live-verslagen van de voetbalwedstrijden af en toe onderbroken door gewoon mooie liedjes, verklaart dat ongetwijfeld. En kijk, het duo heeft een nieuwe plaat uit. Look long is al hun vijftiende album, en behalve die ene single ken ik van hun muziek eigenlijk niet echt iets.
Dat is betreurenswaardig, niet in het minst voor mezelf, want afgaande op deze meest recente toevoeging aan hun repertoire hebben de schoolvriendinnen uit Atlanta heel wat te bieden op muzikaal vlak.
De titelsong bijvoorbeeld is een toonbeeld van beheerste folk met een boodschap. Niet zelden is de boodschap van de openlijk lesbische vrouwen (die overigens geen partners zijn) dat de rechten van de holebi's voortdurend onder vuur liggen en dat zoiets niet zou mogen. Dat blijkt ook hier in de song Country radio over een escapisme en country voor holebi's, geen evidente combinatie. Maar ook thema's als de wapen- en geweldcultuur in de VS (Muster), de strijd tegen de doodstraf, het recht op onderwijs, polarisatie (Change my heart),... passeren de revue. Daarbij wordt gelukkig de preek niet boven de muziek geplaatst, wat een heel boeiende en mooie plaat oplevert. Bovendien vormen persoonlijke herinneringen vaak de aanleiding om op die manier de thema's te benaderen. Daardoor is het ook een erg persoonlijke plaat voor de twee vrouwen.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: