26 juni 2020

Don Bryant


Goeie soul is als een yoghurtje na het ontbijt: het lijkt iets heel gewoons en banaals maar het kan zo lekker smaken dat je je ontbijt niet meer zonder zou kunnen. En wanneer die soul ook geheel in de traditie van de allergrootsten gebracht wordt door iemand als Don Bryant, dan mogen we onze beide handjes kussen voor zoveel smakelijks.
Don Bryant was in de jaren zestig en zeventig een vaste songschrijver bij het Hi Records label in Memphis en is bovendien getrouwd met Ann Peebles, met wie hij met I can't stand the rain in 1974 een hit had. Intussen is hij toe aan zijn derde solo-album (You make me feel) en hij treft weer raak met een plaat die als een ode aan zijn bijna vijftigjarig huwelijk kan gezien worden.
Of het nu een slepende ballad is zoals A woman's touch, een stomende song als Your love is to blame of een aan bluesrock verwante meestamper en -zinger als 99 pounds, telkens weer is het raak. Je raakt bijna verslaafd aan deze plaat, die je meeneemt in een flow als je op een niet al te steile glijbaan in het subtropisch zwembad zit. 
Tussen al het jong geweld dat telkens opnieuw de muziekwereld denkt te zullen veroveren, blijven oudjes als deze Amerikaan zonder problemen rechtop en verdedigen ze met verve hun territorium. En zolang ze dat doen met zulke prachtplaten als deze You make me feel, is de uiteindelijke winnaar de muziekluisteraar.  

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: