14 juni 2020

Built To Spill


Een discussie kan oplaaien over de vraag of een groep als Built To Spill wel het meest aangewezen is om de songs van Daniel Johnston te coveren. Enerzijds is de lo-fi aanpak van de band natuurlijk wel passend bij diens liedjes, anderzijds waren de originelen ook al vaak zo lo-fi als maar kon en dus vraag je je af wat er dan nog aan toegevoegd zal worden. Gelukkig luidt het antwoord onder meer: er wordt door de band wél goed gezongen en de instrumenten worden bespeeld door mensen die daar verstand lijken van te hebben, iets wat je niet altijd (of zelfs zelden) van Johnston zelf kon zeggen.
Het album Built To Spill plays the songs of Daniel Johnston begint overigens veelbelovend. Zowel Bloody rainbow als Tell me now zijn heerlijke voorbeelden van de beatleske songs die Johnston uit zijn mouw wist te schudden: een aanstekelijk en eenvoudig refrein dat meteen in je hoofd zit en je hele verdere dag opvrolijkt. Jammer genoeg kiest de band daarna voor songs (en een aanpak) die verglijdt naar, ik durf het amper schrijven, saaiheid. De songs worden wat inwisselbaar gebracht, er zit te weinig reliëf in deze plaat. Niet dat er geen goeie songs meer op staan: Fake records of rock and roll is bijzonder aardig en wanneer het trio de gitaarversterkers helemaal opendraait en een noise-einde breit aan wat al het stevigste nummer op het album was, maakt dat me heel blij. 
Al bij al had ik hier meer van verwacht maar hey, het blijft natuurlijk Built To Spill en het blijven de songs van Daniel Johnston. Ik had graag gehoord wat die combinatie had opgeleverd met songmateriaal als True love will find you in the end of The Beatles.

Beluister hieronder de volledige plaat, die je overigens hier kan bestellen op hun Bandcamp-pagina:

Geen opmerkingen: