02 mei 2020

Tami Neilson


Het is een misvatting, die nochtans door artiesten in vele landen al lang weerlegd is, dat country een zuiver Amerikaans genre is. Je zou denken dat muziekliefhebbers beter weten, al is het natuurlijk anderzijds niet verwonderlijk dat onze eerste associatie van het genre met het zuiden van de VS is. De in Canada geboren en in Nieuw-Zeeland wonende Tami Neilson is voor mij een recente toevoeging aan het lijstje muzikanten dat het cliché waarmee ik begon, weerlegt. Al voegt ze aan het genre toetsen uit rockabilly en soul toe. Toch noemt ze zich, bescheiden als ze is, zelf "the hot rockin' lady of country, rockabilly and soul".
Zo is er het zeer soulvolle You were mine, een absoluut hoogtepunt op deze plaat. Hier steekt ze Amy Winehouse naar de kroon met haar krachtige stem en mijn god, wat is dit een mooie single! In elk ander universum zou dit gegarandeerd een hit opleveren. 16 miles of chain hoort thuis op de soundtrack van zowat elke Quentin Tarantino-film. Any fool with a heart is country zoals je die vroeger hoorde, met een duidelijke knipoog naar vroege rockballads. 
Chickaboom! is een plaat die amper 26 (!) minuten nodig heeft, verspreid over tien songs, om in te slaan als een bom. Jazeker, dit is een terugkeer naar de jaren zestig qua duur van de liedjes en vooral qua genres, groove en feel. Tami Neilson, lieve lezers, is de ontdekking die u dit jaar niet zal berouwen.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: