23 mei 2020

Meneer Michiels


Aan ambitie ontbreekt het Meneer Michiels zeker niet op Wereldburger (een titel die grootsere verwachtingen schept dan wat Vlaamse klei en rond-de-kerktorenhiphop), dat 33 songs telt en meer dan 2 uur omspant. En mocht u denken "die ken ik helemaal niet", dit is de naam waaronder Kristof Michiels, jarenlang DJ 4T4 (onder meer in 't Hof van Commerce). Het is trouwens al zijn derde plaat, uit bij het leuke en interessante Limburgse label Fons Records. Hebben we trouwens al vermeld dat hij, ondanks zijn deelname aan de bekendste Westvlaamse hiphopgang, zelf gewoon uit Leopoldsburg komt?
Wereldburger omvat de 15 eerste songs, daarna volgt extra (geheim) album Puur poeier, dat je er zomaar bovenop krijgt.
Laten we dus van start gaan met het eerste deel. Wat meteen opvalt, is dat de songs drijven op goede samples waardoor ze muzikaal gevarieerd zijn en heel wat mogelijkheden bieden voor de raps. Tussen de regels illustreert goed de uitstekende keuze van muziekjes om als basis te dienen. We moeten zelfs even denken aan Magic Ballet Ensemble, waarin DJ 4T4 al bewees aan de slag te kunnen met uiteenlopende stijlen. Verder vallen ook de vele gastmuzikanten op, die zowel uit hiphopmiddens komen (het Antwerpse De Groendienst -feitelijk de mannen van Fixkes-, medelid van 't Hof Flip Kowlier) maar ook ver daarbuiten. Zo horen we Boudewijn De Groot en Wannes Capelle op De merel, dat meteen de sfeer van kleinkunst oproept tot Meneer Michiels er zijn eigen draai aan geeft. Helemaal geleid door de muziek van Témé Tan is Waarom gij zwijgen zo? een bijzonder, zomers liedje dat de titel van het album waar lijkt te maken. Dit is veel verder kijken dan de Vlaamse horizon. Koen Kohlmacher van het onvolprezen (en ondergewaardeerde) Birds That Change Colour stuwt met zijn zang Veelte veelte naar grotere hoogte. De typische stem van Hannelore Bedert definieert het geluid van Vroeger of later. Maar de meest opvallende song is zonder meer Als moeder zingt, dat helemaal opgebouwd is uit Vlaamse (en Nederlandse) bekende liedjes (in het Nederlands meestal) en muzikaal vrolijk doet denken aan Borokov Borokov. Raymond van het Groenewoud, Flip Kowlier en Frank Vander Linden nemen het refrein voor hun rekening. Natuurlijk is het ook een soort gimmick, deze quiz van nederlandstalige tekstflarden maar het is allemaal zo geinig en overstijgt de gimmick, dat ik deze song elke dag minstens meerdere keren opzet. Gegarandeerd loop ik dan weer rond met een lach van oor tot oor. 
Op het extra album Puur poeier worden meteen uitgenodigd om zijn wereld te betreden, waar hij écht zijn zin zal doen. En deze plaat is compromislozer, al hanteert hij nogal steeds dezelfde elementen: goeie grooves en beats en een pak gastmuzikanten die ook hier weer hun toetsen toevoegen aan het palet dat Meneer Michiels voor ogen heeft. Fence-gitarist Niels Hendrix opent mee op Vrijbuiter, Stijn mag zijn extravagante zelve zijn op Effe los, Marcel Vanthilt is deelgenoot op hoogtepunt van Normaalzucht maar ook zonder al die gasten weet Meneer Michiels zijn streng te trekken. Spiegelbeeld klinkt als de confrontatie die meestal uit de weg gegaan wordt, Awoertshows gaat over de vergankelijkheid van roem en Goudvissen hekelt al die mensen dat hun mening minstens even belangrijk is als die van om het even wie. De pit bewijst dat alle muziek kan dienen als een basis voor deze artiest. 
Zoals 't Hof van Commerce in Kom mor ip al claimde: "wem weggewist, 't publiek èt lastig gèt, mo we maokn retour en tè were vet" (sorry voor mijn Westvlaams). DJ 4T4 aka Meneer Michiels bewijst dat hij nog steeds aan de top van de Vlaamse hiphop staat en hij verdient alweer een ster bij op zijn mouw voor deze prachtige dubbelaar.
Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: