16 april 2020

Laura Marling


Ik was zelf een beetje verrast dat ik op deze blog nog nooit eerder een plaat van Laura Marling besprak maar naar aanleiding van Song for our daughter komt daar nu gelukkig toch verandering in.
Het album is geschreven voor een fictieve dochter en of dat nu zo een goed idee is, laat ik hier even in het midden. Een song als Held down (met zijn overbodig achtergrondkoortje) komt niet veel verder dan een doordeweeks indiepopnummer waaraan we niet meteen nog behoefte hadden en de plaat opent sowieso niet al te sterk. Maar gaandeweg komt Marling op dreef: in Only the strong weet ze opnieuw het soort folk dat haar tot grote belofte van het genre maakte, terug te vinden, Song for our daughter raakt verrassend genoeg alsnog een gevoelige snaar en The end of the affair vangt de toon van zo'n gebeurtenis moeiteloos. 
Het beste wordt voor het einde bewaard. Afsluiter For you verenigt alles wat op vorige platen (en vooral op Once I was an eagle) al haar ster liet fonkelen tussen -we kunnen er niet omheen- soms middelmatig materiaal. De balans in deze song zit goed en het refrein is betoverend en meezingbaar, het achtergrondkoor weet hier wel de juiste afstand tot de kern van het nummer te bewaren en wanneer de gitaar en andere instrumenten in de brug invallen, voegen ze iets toe. Langzaam wordt opgebouwd naar een climax die niet overweldigend is qua sound maar wel qua gevoel. 
Niet geschoten is altijd mis en dus nemen we er het zwakke begin voor lief bij en dan valt van Song for our daughter zeker te genieten.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: