28 januari 2020

Ansatz Der Maschine


Ansatz Der Maschine, de band rond Kortrijkzaan Mathijs Bertel, heeft zich al meermaals een plaats veroverd op deze blog met albums die ragfijne schoonheid combineerden met de sfeer van andere werelden. Het ingetogen Burial songs is wat dat betreft zeker geen uitzondering.
Hoewel de titel een emotioneel zeer zware plaat laat vermoeden, klinken songs als Untold (waarop Will Samson ook te horen is) en Deerhunter verrassend lichtvoetig. Vooral de oosterse elementen in de muziek verlichten die songs waardoor ze meteen ook erg troostrijk worden. 
Het meest indrukwekkende lied op deze plaat is Invisible, de samenwerking met Colin H. Van Eeckhout (Amenra). Die debiteert zijn tekst over muzikale toetsen die soms niet meer zijn dan dat: hier en daar wordt een noot aangeslagen, zo lijkt het wel, de stiltes zitten mooi ingebouwd in het nummer. De stem van Colin dwingt je te luisteren met een intensiteit die soms pijn doet, soms berusting schenkt en een essentie van troost zoals die in de andere songs, alle inspanningen ten spijt, niet even krachtig te vinden is. En dat zegt niets over de kwaliteit van die andere songs, geloof me.

Luister hieronder naar het volledige album:

Geen opmerkingen: