16 november 2019

The Bullfight


Murder ballads, het album van Nick Cave uit 1996, is de bekendste verzameling songs over moord en doodslag die ik ken, al haalde hij de inspiratie uit de traditionals die verzameld staan op Anthology of American folk music. Met Eggs and marrowbone blaast de Nederlandse band The Bullfight het genre, naar aanleiding van een boek erover, nieuw leven in. Met tien liedjes volmaken ze hier iets meer dan een half uur en mij bevalt dit alvast.
Ik vind de hoestekening alvast heel mooi en heel passend. Het geheel ademt immers een soort nostalgie uit en een haast victoriaanse hang naar drama. Ook de muziek is van diezelfde sfeer doordrongen. Toch klinkt een song als Doomsday prepping ook ietwat moderner. Net die tegenstelling werkt hier heel goed.
Er zijn niet bepaald uitschieters, de kwaliteit blijft het hele album lang hoog. Lying in your arms en Alexander! hadden niet misstaan op bovengenoemde plaat van Nick Cave en The ballad of Aurely grijpt terug naar een sound die we kennen van oude radio-opnames uit de jaren veertig. Dat nummer heeft iets frivools en zelfs burlesk ondanks het onderwerp.

Het vijftal is niet aan zijn proefstuk toe (dit is al hun zesde plaat) maar bekendheid, zeker in België, viel hen nog niet ten deel. Ik maak me weinig illusies dat dit album daar veel verandering gaat in brengen, maar nieuwe fans zullen ze zeker weten te lokken en waardering zal hen terecht te beurt vallen.

Beluister hieronder het volledige album:

Geen opmerkingen: