06 november 2019

Gelezen (129)

Een lust voor het oog - Jan Siebelink


Voor het eerst een boek gelezen van Jan Siebelink dat me tegenviel: het verhaal komt traag op gang, blijft erg mysterieus en ook op het eind snap ik nog steeds niet goed waar de schrijver heen wou. Ik voelde me weinig verbonden met de personages. Je merkt wel dat Siebelink mooi kan schrijven, maar de verpakking mag dan wel goed zijn, als de inhoud dat onvoldoende is, valt het toch tegen...

Autumn - Ali Smith


Ali Smith situeert het verhaal over de vriendschap tussen een jonge vrouw en een oude man in de periode rond het Brexit-referendum, maar het is zoveel meer. Elisabeth sluit als kind vriendschap met Daniel Gluck, die op het einde van het boek (en dus het moment vlak na het referendum) 101 jaar oud is. Het boek zit vol flashbacks en illustreert mooi hoe een pure vriendschap heel bepalend kan zijn in het leven van jonge mensen. Ook de moeilijke relatie tussen Elisabeht en haar moeder passeert de revue.
Het duurt tot pakweg de helft van het boek eer het verhaal echt goed op gang gekomen is en je ook wat duidelijker weet dat het b.v. over het Brexit-referendum gaat, voorheen hangen de stukken schijnbaar nogal los aan elkaar. Ze vallen uiteindelijk op hun plaats en naarmate het boek vordert, leest het vlotter en ben je meer mee met het verhaal, ondanks de steeds onderbroken chronologie.


Tuff - Paul Beatty


Net als in De verrader weet Paul Beatty te wervelen met een verhaal over een uitzonderlijk Afro-Amerikaans personage, ditmaal een zwaarlijvige, streetwise en verstandige jongeman uit East Harlem (New York). Hij wil het rechte pad op en als vanzelf rolt hij in een wel heel vreemd avontuur dat totaal niet bij hem lijkt te passen: hij stelt zich kandidaat voor de gemeenteraad. Of hij het haalt of niet, is niet zo belangrijk in dit boek, wel het portret van het hoofdpersonage (en de nevenpersonages, die even vermakelijk en bijzonder zijn) en diens visie, diens heldere kijk die het streetwise combineert met gezond verstand en verrassend veel culturele bagage. Het resultaat is dan ook een boek dat je als een sumoworstelaar (een metafoor die ik niet zomaar kies) vloert...

Oostende, de zomer van 1936 - Mark Schaevers


Mark Schaevers, die je kan kennen van zijn bekroonde biografie van Felix Nussbaum, beschrijft hoe in 1936 in de zomer enkele belangrijke figuren uit de Duitse interbellumliteratuur elkaar ontmoeten in Oostende. Via allerlei verbanden komen de ballingen (ze zijn allen gevlucht uit nazi-Duitsland na Hitlers verkiezingsoverwinnig vanwege hun Joodse achtergrond, hun communistische gedachtengoed,...) elkaar daar tegen en nét die verbanden én de consequenties van hun ontmoetingen worden door de auteur haarfijn uit de doeken gedaan. Van de genoemde auteurs kende ik enkel Stefan Zweig (ik las zijn Schaaknovelle) en Joseph Roth (van wie ik nog niks las, maar zijn Radeztkymars staat op mijn to-read-lijst) en toch slaagt de auteur erin mij ook warm te maken voor de andere figuren en soms zelfs voor hun werk.

Peter Camenzind - Hermann Hesse 


Hermann Hesse weet in dit boek met heel veel mededogen en liefde te verhalen over het hoofdpersonage dat uit het Zwitserse hoogland komt en er uiteindelijk in zijn ziel altijd blijft thuishoren. Alle omzwervingen en levensavonturen, alle dromen en wensen ten spijt blijkt de meest eenvoudige manier van leven, het zich eraan overgeven wat er ook komt, nog het meeste geluk op te leveren. Dat weet de auteur in een vlot en mooi boek te vatten.

Geen opmerkingen: